L'OMS aprova la primera vacuna contra la malària - Diari de Barcelona
FITA HISTÒRICA
L'OMS aprova la primera vacuna contra la malària
Aquesta malaltia mata més de 400.000 persones l'any, el 94 % a l'Àfrica Subsahariana

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha recomanat que s'estengui l'ús d'una vacuna contra la malària utilitzada en tres països africans que participen en un projecte pilot. Aquest projecte ha mostrat que es tracta d'una vacuna segura, encara que la seva eficàcia és relativament baixa, per la qual cosa ha de ser usada en combinació amb les mesures de prevenció i diagnòstic ja existents.
Denominada RTS,S, aquesta vacuna constitueix una fita històrica des del punt de vista científic i humà, ja que és la primera a haver estat desenvolupada per una plataforma de científics africans i per estar destinada a prevenir una malaltia que causa el 94 % de les seves víctimes mortals a l'Àfrica Subsahariana. Així mateix, té la particularitat de ser la primera que es desenvolupa contra un paràsit en humans.
"Aquesta vacuna té el potencial de salvar desenes de milers de joves vides. Hem fet progressos increïbles en les últimes dues dècades, els casos de malària han caigut a la meitat, però a escala global els casos es mantenen a un nivell massa alt, amb 200 milions de casos anuals i més de 400.000 morts", ha dit el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en anunciar la recomanació de la vacuna.
"This long-awaited #malaria vaccine is a breakthrough for science, child health and malaria control. Using this vaccine in addition to existing tools to prevent malaria could save tens of thousands of young lives each year"-@DrTedros #EndMalaria https://t.co/Y2z8pFe2Xx
— World Health Organization (WHO) (@WHO) October 6, 2021
Ghana, Malaui i Kenya són els tres països on la vacuna es va introduir el 2019, amb 2,3 milions de dosis administrades i 800.000 nens que han rebut almenys una dosi. "És la millor inversió possible que s'ha fet en salut pública", va afirmar el director del Programa Global contra la Malària de l'OMS, Pedro Alonso.
L'aprovació de l'ús ampliat d'aquesta vacuna permetrà incorporar-la al conjunt d'eines que s'usen en la lluita contra la malària (mosquiteres impregnades d'insecticides, fàrmacs amb finalitats profilàctics, diagnòstics i tractaments), però no reemplaçarà cap d'elles, han explicat els experts.
El projecte pilot en els tres països africans ha permès confirmar la viabilitat d'administrar les quatre dosis que requereix aquesta vacuna, el seu rol en la reducció de morts infantils i que pot ser integrada als programes nacionals d'immunització sense complicacions més greus.
Així mateix, s'ha comprovat que la disponibilitat d'una vacuna no ha portat al fet que les famílies que viuen en zones endèmiques descurin l'ús de mosquiteres i tampoc ha tingut un impacte negatiu en la cobertura d'altres vacunes destinades a nens.
Over 800K children have so far received the RTS,S #malaria vaccine & are benefiting from this additional protection against malaria.
— World Health Organization (WHO) (@WHO) October 6, 2021
The vaccine significantly reduces malaria & life-threatening severe cases and could save tens of thousands of young lives each year.#VaccinesWork pic.twitter.com/STQWQFgCty
Segons les recerques realitzades, la vacuna permet reduir en un 30 % els casos de malària severa que poden conduir a la mort. De les 410.000 morts anuals que ocorren per malària, 260.000 corresponen a nens menors de cinc anys.
La malària, que és transmesa per un mosquit, pot contreure's diverses vegades a la vida i els estudis indiquen que quan això ocorre des d'edats primerenques, el desenvolupament i la vida futura dels nens poden veure's greument compromesos, la qual cosa podria evitar-se amb la vacuna recomanada.

