Oms Wuhan
Per EFE
Publicat el 10 de febrer 2021

La missió de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Wuhan -considerat el primer focus de la pandèmia- no ha aconseguit determinar l'origen del coronavirus. Ara bé, ha descartat aquest dimarts la possibilitat que el SARS-CoV-2 s'hagués originat en un laboratori, al mateix temps que considera la possibilitat que el virus hagués arribat a la Xina des d'altres països a través de la cadena de fred dels aliments congelats.

En una esperada roda de premsa, l'inici de la qual es va retardar gairebé dues hores, el cap de la missió internacional d'experts de l'OMS, l'especialista en zoonosi danès Peter Ben Embarek, va considerar "extremadament improbable" que el virus s'hagués escapat d'un laboratori, tal com va sostenir reiteradament l'anterior administració de Donald Trump als EUA.

Embarek va argumentar que abans de l'aparició del virus "cap publicació científica ni cap informe en cap laboratori del món" n'havia parlat, i va destacar a més els "estrictes protocols de seguretat" que han visitat, entre ells el P4 de l'Institut de Virologia de Wuhan.

"Tot continua assenyalant els ratpenats"

Després dels seus deu dies de recerca de l'origen del SARS-CoV-2 sobre el terreny a Wuhan, l'especialista danès va assegurar que "tot continua assenyalant una reserva d'aquest virus, o d'un virus similar, en poblacions de ratpenats".

Ja que a Wuhan i a la seva regió no hi ha colònies de ratpenats, va explicar, van intentar trobar "altres espècies animals que van poder contribuir a introduir el virus" a la ciutat. "No sembla que hi hagués una gran circulació del virus en cap espècie animal al país", on els científics xinesos van analitzar milers d'espècies sense que es pogués identificar a cap especialment portadora, va assenyalar. En el mercat es venien productes congelats, "alguns importats", va dir, a més d'animals salvatges domesticats i productes elaborats amb ells. "Hem de continuar aquesta pista, tant en els productes congelats com en els semiprocessaments i els crus", va recalcar.

Així mateix, considera que no hi ha "grans evidències" de la transmissió del virus a Wuhan abans del desembre de 2019 i que els primers casos a la ciutat no es van donar només en el mercat de Huanan, sinó també "simultàniament" en altres llocs no relacionats amb aquell, el rastre dels quals no va proporcionar més pistes.

Per això, els experts creuen que han d'examinar-se mostres de sang en altres províncies de la Xina i en altres països, així com colònies de ratpenats en diferents regions asiàtiques o fins i tot en altres parts. En aquest sentit, va recalcar que el rastreig del camí del virus és encara un "treball en curs".

L'OMS estudiarà la cadena de fred

Ben Embarek va considerar dues hipòtesis principals com les més probables per a la transmissió del virus a l'ésser humà: a través d'un hoste animal intermedi o per mitjà d'algun aliment congelat de la cadena de fred. La primera "és la més probable i la que requerirà més estudi i recerca", va dir, però va considerar la segona igualment possible, encara que va reconèixer que encara no saben molt sobre ella.

"Hem d'insistir en l'estudi de la cadena de fred com a font de transmissió, sabem que el virus pot aguantar molt de temps, però encara no com es transmet, es requereix molta feina encara per explorar aquests camins interessants", va indicar.

Equip de l'OMS abandonant divendres l'Hospital Provincial d'Hubei. Foto: ROMAN PILIPEY (EFE)

La Xina ha destacat en els últims mesos la possibilitat que el virus hagués arribat originalment al país a través dels aliments congelats, en els quals detecta amb freqüència, encara en l'actualitat, traces del virus. Embarek va explicar que analitzen dues vies en relació amb els congelats: l'arribada del virus a l'ésser humà a través d'un individu concret o per mitjà d'un focus, com el del mercat de Huanan.

I si ja circulava abans?

En la roda de premsa, que l'OMS va celebrar conjuntament amb els seus col·legues del país asiàtic, Liang Wannian, el cap de l'equip d'experts xinesos que va investigar el SARS-CoV-2, va anar una mica més enllà i va assegurar que podia haver circulat en altres llocs abans que a Wuhan.

"En els dos mesos previs a desembre no hi ha proves que fos a la ciutat", va afirmar Liang i va destacar que la circulació primerenca del coronavirus es va produir diverses setmanes abans que es detectessin els primers casos, la qual cosa "pot explicar la fallada de la seva detecció en altres regions" fora de la Xina.

L'epidemiòleg, que va exercir també de responsable de l'equip designat per la Xina per combatre l'epidèmia, va afirmar que la recerca de les mostres de sang i d'anticossos dels pacients a Wuhan en la segona meitat de 2019 "no indiquen una activitat primerenca del virus a la ciutat". Segons va dir, totes les mostres de productes animals del mercat de Huanan van ser negatives en els testos realitzats, per la qual cosa "no és possible determinar com el virus va arribar fins allí".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —