L'OMS diu que no es començarà a vacunar a la població fins al 2021 - Diari de Barcelona

L'avenç de les recerques per a trobar una vacuna contra la Covid-19 i les precaucions que s'han de prendre apunten al fet que la gent no començarà a ser vacunada abans de la primera part de 2021, va dir ahir un alt responsable de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). "Cal ser realistes amb els temps. No importa quan intentem accelerar el procés, hem d'estar segurs que una vacuna és segura i efectiva, i això necessita temps", va dir el director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan.
El metge i alt directiu de l'OMS va recalcar en una sessió informativa que estan intentant accelerar les coses tot el que poden, però això no significa que prendran dreceres en la seguretat. En aquesta sessió, en la qual també va participar la responsable tècnica de la cèl·lula de gestió de la pandèmia, Maria Von Kerkhove, també es va recordar que no s'han de tenir expectatives desmesurades i creure que la vacuna serà una solució absoluta. Ryan va recordar que cap vacuna és 100% efectiva i com és el cas de la del xarampió, que es considera de les més segures amb un grau d'efectivitat del 95%.
Un altre aspecte que caldrà tenir en compte serà la durada de la immunització que ofereixi la vacuna. Cada vegada són més les vacunes que estan arribant a la fase 3, que implica que després de demostrar que són segures i tenen una certa eficàcia, poden començar a ser administrada a milers de persones. Es tracta de l'etapa prèvia per a l'aprovació d'una vacuna per part de les autoritats sanitàries dels països.
L'OMS ha rebut la confirmació de 14,73 milions de casos de coronavirus al món, dels quals 169.013 només a les últimes 24 hores. Els morts per aquesta nova malaltia són 611.284, el que suposa 3.503 més que ahir.
Preocupació pels més joves
Durant la sessió, una de les preguntes que més es va repetir va ser si és segur assistir a esdeveniments massius a l'aire lliure. Von Kerkhove va respondre que només si els participants poden mantenir una distància física d'almenys un metre i complir amb les mesures d'higiene indicades, especialment rentar-se les mans. En cas que això no sigui possible, va recomanar l'ús de màscaretes durant tot l'esdeveniment.
Safety guidelines for those responsible for communal spaces, like shops, restaurants or places of worship.
?? https://t.co/aKwEw4mehA#StaySafe #COVID19 pic.twitter.com/1EQPgBCut4
— World Health Organization Western Pacific (@WHOWPRO) July 23, 2020
Va recordar també que les persones infectades transmeten el virus abans començar a mostrar símptomes i va demanar als joves que no es deixin portar per la idea que si s'infecten, el virus els causarà, com a màxim, símptomes lleus. Hi ha persones d'aquest grup d'edat que han mostrat símptomes severs i que han sofert seqüeles de les quals els ha costat setmanes i fins i tot mesos recuperar-se. "Al pulmó li pren bastant temps tornar a la seva capacitat normal i en alguns casos també afecta el sistema cardiovascular", va recordar Ryan.
L'OMS ha documentat molts casos de gent jove que requereixen de tres a sis mesos per recuperar les funcions normals dels seus òrgans després de la Covid-19.

