L'ONU adverteix que la covid-19 fa augmentar el tràfic de persones - Diari de Barcelona

L'Organització de les Nacions Unides (ONU) adverteix que la pandèmia de coronavirus està fent augmentar el tràfic de persones i l'explotació, amb milions de ciutadans -sobretot nenes i dones- en un risc cada cop més gran de caure en mans de traficants i màfies. Dijous passat, Dia Mundial contra el Tràfic de Persones, l'organització va subratllar la seva preocupació per l'efecte de l'actual crisi, que alhora està disparant el nombre de víctimes potencials i complicant la resposta per part de les autoritats.
"La pandèmia de la COVID-19 ha exposat i exacerbat moltes desigualtats a nivell mundial (...) i ha exposat a milions de persones a un major risc de ser objecte de tràfic amb finalitats d'explotació sexual, treball forçós, matrimoni forçat i altres delictes", va advertir el secretari general de l'ONU, António Guterres.
Segons Nacions Unides, la pèrdua de llocs de treball, l'augment de la pobresa, el tancament d'escoles i l'increment de les interaccions a través d'internet estan augmentant les vulnerabilitats i obrint oportunitats per als grups de la delinqüència organitzada. Al mateix temps, la crisi ha fet que es desbordin en molts llocs el serveis públics i socials, ha afectat al treball dels sistemes encarregats de fer acomplir la llei i la justícia penal i ha fet més difícil que les víctimes busquin ajuda. Així ho va apuntar en un comunicat l'Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDD), l'agència de l'ONU que s'encarrega més directament del problema del tràfic de persones.
The current global health crisis has worsened economic & social inequalities that are among the root causes of #HumanTrafficking.
— UN Office on Drugs & Crime (@UNODC) July 31, 2020
More than ever the efforts of frontline workers to prevent trafficking need to be sustained to #EndHumanTrafficking? pic.twitter.com/3fsFeIP4c6
Augment alarmant de l'explotació
Tot i que per al moment no hi ha xifres clares, l'ONUDD ja venia advertint dels riscs que plantejava la pandèmia i, segons Nacions Unides, aquestes pors semblen confirmar-se. Maria Grazia Giammarinaro, la relatora especial sobre el Tràfic de Persones, assegura que l'explotació de persones vulnerables "s'ha incrementat de forma alarmant" i requereix mesures urgents. Giammarinaro recorda que molts treballadors considerats essencials s'estan veient obligats a treballar sota una gran pressió, que els nens atrapats en situacions d'emergència s'afronten a les pitjors formes de treball infantil i que hi ha persones explotades en la indústria del sexe que han estat abandonades a la seva sort pels seus traficants durant la pandèmia.
Per la seva banda, Unicef alerta del fort augment dels riscs per a nens refugiats o migrants, per als que estan patint l'impacte econòmic de la pandèmia i per a les víctimes que tenen més difícil accedir a ajuda. "La situació és més crítica que mai", avisa l'actriu Mira Sorvino, ambaixadora de bona voluntat de l'ONU contra el tràfic de persones, durant un acte virtual per a commemorar el Dia Mundial.
En ell, va intervenir també la colombiana Marcela Loaiza, una supervivent de tràfic de persones i explotació sexual que va escriure dos llibres sobre el tema i que va fundar una organització al seu país per donar suport a altres víctimes, i que entre altres coses va destacar els riscs als quals s'enfronten molts migrants a Llatinoamèrica i a les dificultats que les restriccions al moviment imposades pel coronavirus plantegen a les víctimes que intenten tornar als seus països. També va avisar que les màfies modernitzen contínuament les seves tàctiques de captació i ara, per exemple, estan augmentant l'ús de xarxes socials.
A l'acte van intervenir també algunes organitzacions que treballen sobre el terreny i que van compartir les seves experiències més recents, per exemple, Blue Dragon Children's Foundation, una entitat de Vietnam dedicada al rescat de víctimes de tràfic de persones i la seva atenció, sobretot de persones que són traficades a la Xina per a la seva explotació sexual. Segons el fundador, Michael Brosowski, malgrat els tancaments fronterers i les restriccions per la COVID-19, el tràfic de persones cap a la Xina ha continuat, mentre que s'ha produït un augment del tràfic de persones dins de Vietnam. A més, les mesures per combatre la pandèmia han fet que, per primer cop, la seva entitat hagi estat incapaç de respondre algunes de les sol·licituds d'auxili que ha rebut.
El tràfic de persones és utilitzat arreu del món amb diverses finalitats, entre les quals destaquen sobretot l'explotació sexual i el treball forçat. També la mendicitat forçada, els matrimonis forçats, la venda de nens i l'ús de nens soldats o el tràfic d'òrgans. Segons xifres de l'ONU, les dones i les nenes són les víctimes més habituals i suposen un 49% i un 23% del total, respectivament.

