L'ONU alerta que més de 50 milions d'africans poden patir malnutrició per causa de la COVID-19 - Diari de Barcelona

El nombre de persones amb una situació alimentària crítica a l’Àfrica central i occidental podria arribar als 57,6 milions a finals d’any per l’impacte en l’economia de les mesures per contenir la propagació de la Covid-19, segons informa el Programa Mundial d’Aliments (PMA)
Number of #food insecure people in West and Central #Africa could more than double to 57.6 million by the end of the year #COVIDー19 @WFP_Africa @WFP_FR @WFP_FR @WFP_WAfrica @UNICEF @UNGeneva @catfiankbok
— Elisabeth Byrs (@EByrs) July 3, 2020
Aquesta situació, estimen el mateix Programa i UNICEF, comportarà que 11,6 milions de nens sofreixin malnutrició aguda. En concret, un 18% més respecte als nivells previs d’abans de l’arribada de la crisi sanitària.
Les mesures que més han impactat a la manca d'accés de la població als aliments han sigut el tancament de les fronteres i la suspensió dels mercats a l'aire lliure, que es realitzaven setmanalment en tota la regió. Aquest fet, tenint en compte que la situació ja era crítica abans de la pandèmia, ha comportat una crisi econòmica que ha afectat sobretot als camperols.
Elisabeth Byrs, portaveu del PMA, explica que la població ha perdut molts ingressos i que, a més a més, el preu dels aliments ha pujat per la disminució de l'oferta: "En països com Txad o Nigèria, el preu ha pujat entre un 15 i el 25% respecte al mes d'abril" i, a Libèria, el preu de la iuca fresca, un dels seus aliments bàsics, s'ha incrementat un 60%, "cinc vegades més que en els últims cinc anys".
El Programa Mundial d'Aliments planteja donar ajuda alimentària i nutritiva a 23 milions de persones, nou milions més del que tenia previst a inicis d'any, que correspondrien a 770 milions de dòlars més.
Països en pitjor situació
Es calcula que el país més afectat serà Nigèria, ja que és el que té més població de tot el continent africà: unes 23 milions de persones es podrien trobar en aquesta situació. La resta de víctimes es concentrarien sobretot a Níger, i també a Burkina Faso, Txad, Camerun, República Centreafricana, Mali i el Senegal. No moren de coronavirus, sinó de fam.

