Enterrament massiu Nigèria
Per EFE
Publicat el 30 de novembre 2020

Almenys 110 persones poden haver mort en l'atac que presumptament el grup gihadista Boko Haram ha perpetrat aquest cap de setmana contra agricultors mentre collien cultius d'arròs en el nord-est de Nigèria, segons el que han informat fonts de l'ONU. "Almenys 43 civils han estat assassinats de manera horrible i alguns informes que estem rebent indiquen que fins a 110 civils poden haver perdut la vida", explica la cap d'Informació Pública d'Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA) a Nigèria, Eve Sabbagh.

El coordinador humanitari de Nacions Unides a Nigèria, Edward Kallon, s'ha declarat "horroritzat" per l'atac comès prop de Maiduguri, la capital de l'estat de Borno, en el nord-est de Nigèria. "Estic indignat per l'espantós atac contra civils dut a terme per grups armats no estatals en llogarets pròxims a la capital de l'estat de Borno, Maiduguri. Desenes de civils han mort sense pietat i molts altres han resultat ferits en aquest atac", assegura en un comunicat Kallon.

Segons el comunicat, el "brutal assalt" s'ha dut a terme per homes armats que van arribar en motocicletes i van atacar a homes i dones que estaven collint els seus camps en Koshobe i altres comunitats rurals en la zona del govern local de Jere. "Els informes que estem rebent indiquen que aquests agricultors innocents han estat les víctimes d'aquesta cruel violència", indica el coordinador humanitari, i assenyala també que "diverses dones poden haver estat segrestades".

El pitjor "atac directe" contra civils de 2020

Segons Kallon, es tracta de "l'atac directe més violent contra civils innocents" enguany, encara que "desafortunadament, és un dels molts atacs d'aquest tipus contra agricultors, pescadors i famílies que intenten recuperar alguna oportunitat de guanyar-se la vida després de més d'una dècada de conflicte". Els agricultors han estat atacats a l'arrossar de Garin Kwashebe entorn del matí de dissabte i, segons van declarar testimonis al diari local Premium Times, els agricultors "van ser acorralats i sumàriament massacrats pels insurgents armats".

El coordinador humanitari de Nacions Unides a Nigèria ha expressat el seu condol a les famílies dels civils que van perdre la vida i desitja una ràpida recuperació als ferits. Igualment, condemna "enèrgicament" aquest atac i qualsevol acte de violència contra civils innocents i insta "fermament" a tots els actors sobre el terreny a respectar les lleis internacionals i d'humanitat.

Alguns dels cossos dels morts van ser enterrats ahir per centenars de residents de la zona, segons van recollir diversos mitjans nigerians, en un funeral al qual va assistir el governador de Borno, Babagana Umara Zulum. "Excel·lència, com ha vist aquí, van ser enterrats 43 cadàvers, però altres no han estat recuperats del lloc de l'incident. Ningú pot dir-li el nombre exacte de persones mortes. Algunes de les víctimes segueixen desaparegudes", va dir un resident al governador, segons recull el periòdic local Daily Post.

Després d'assistir a l'enterrament dels agricultors, Zulum va admetre que Boko Haram existeix "amb força" en moltes parts de l'estat, és una amenaça per a més de sis milions de persones en aquesta zona del país i segueix present en el bosc de Sambisa i les regions del llac Txad del nord de Borno. "La nostra gent es troba en situacions difícils. D'una banda, si es queden a casa, poden morir de fam i d'inanició; per una altra, si surten a les seves terres de cultiu, corren el risc de ser assassinats pels insurgents. Això és molt trist", va declarar Zulum als periodistes.

Més de 27.000 morts

El president nigerià, Muhammadu Buhari, condemna l'assassinat dels agricultors, que qualifica de "dement" i "insensat" i diu que el Govern ha brindat tot el suport necessari a l'Exèrcit per "prendre totes les mesures necessàries per protegir la població del país i el seu territori".

Boko Haram va ser creat en 2002 en la localitat de Maiduguri pel líder espiritual Mohameh Yusuf, amb el propòsit de denunciar l'abandó al qual les autoritats havien sumit a un marginat i empobrit nord del país. En aquell moment, només efectuava atacs contra la Policia nigeriana, en representar a l'Estat, però des que Yusuf va ser abatut per agents en 2009 el grup es va radicalitzar i va iniciar una sagnant campanya per imposar un Estat de tall islàmic en un país on el nord és majoritàriament musulmà i el sud és cristià.

Des de llavors, el nord-est de Nigèria —i en els últims anys les àrees de Camerun, Txad i Níger frontereres al seu torn amb la conca del llac Txad— viuen sota una doble amenaça gihadista. En l'última dècada, Boko Haram i la seva escissió l'Estat Islàmic a la província d'Àfrica Occidental (ISWAP) han assassinat més de 27.000 persones i han desplaçat de les seves cases a prop de tres milions, segons dades de l'ONU.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —