Alta Comissionada ONU
Per Redacció
Publicat el 13 d’octubre 2021

L'Alta Comissionada per als Drets Humans de l'ONU, Michelle Bachelet, ha denunciat els assassinats, detencions i expulsions dels refugiats a Líbia des de principis d'octubre. En un comunicat d’aquest dimarts, la portaveu de Bachelet ha assegurat que les autoritats líbies han matat almenys cinc persones i n'ha detingut més de 4.000 en l'última setmana. 

"Aquesta sèrie d'esdeveniments horribles durant un període de vuit dies és només l'últim exemple de la situació precària, de vegades letal, que viuen els migrants i els sol·licitants d'asil a Líbia", indica Bachelet. L'escalada de violència va esclatar just el dia que una missió independent alertava de les condicions de vida dels refugiats en aquest país.

Violacions de drets sistemàtiques

L'1 d'octubre una missió independent enviada per l'ONU va publicar un informe on avisava que "les violacions generalitzades i sistemàtiques" que pateixen migrants i refugiats a Líbia podrien ser "crims contra la humanitat". El personal del ministeri de l'Interior libi va fer una batuda a Gergaresh, una localitat costanera prop de Trípoli on hi ha un assentament informal de refugiats, entre ells gent registrada amb ACNUR, segons informa l'oficina de l'Alta Comissionada.

Les forces de seguretat van detenir més de 4.000 persones en una actuació violenta on almenys una persona va morir pels trets i cinc més van resultar ferides.

Les autoritats van traslladar els detinguts a un centre "en condicions insalubres", segons informa l'oficina de Bachelet. Posteriorment, s'haurien produït dues fugides "massives" en què haurien mort almenys quatre persones pels trets de les forces de seguretat.

Tot i que el govern libi ha promès alliberar "alguns dels migrants" detinguts, l'Alta Comissionada reclama que se'ls deixi a tots en llibertat, que s'aturin les deportacions il·legals i que s'investiguin els crims. Bachelet també exigeix que les agències de l'ONU i les ONG puguin accedir als centres de detenció.

Denúncia al suport de la UE

Arran d'aquests incidents, Amnistia Internacional va tornar a denunciar el suport que la Unió Europea i els estats membre proporcionen a les autoritats líbies per bloquejar les sortides de persones al Mediterrani en direcció al territori europeu. "Ho continuen fent malgrat la plena consciència de les horribles violacions comeses contra migrants i refugiats", lamentava l'organització en un comunicat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —