L’opositor de Putin, Navalni, va ser enverinat amb Novichok, segons el govern alemany
Per ACN i EFE
Publicat el 02 de setembre 2020

El polític rus i opositor de Putin, Aleksei Navalni, va ser enverinat amb l’agent nerviós Novichok, segons el govern alemany. Les autoritats alemanyes han assegurat que el test toxicològic fet en un laboratori militar és “inequívoc”. Navalni fou traslladat a Berlín després de caure malalt durant un viatge a Sibèria. Està en coma des de llavors. Alemanya ha condemnat l’atac i reclama explicacions urgents al Kremlin.

La resposta russa

Rússia ha exigit proves que, realment demostrin que el líder opositor rus fou enverinat amb Novichok. “La declaració del Govern alemany sobre el possible enverinament de Navalni ha d’anar obligatòriament acompanyada de proves concretes i sòlides”, ha dit Leonid Slutski, el cap del comitè d’Afers Internacionals de la Duma, la cambra de diputats russa, a l’agència Interfax.

Slutski també recorda que Berlín no ha contestat la petició que va remetre la Fiscalia russa, i que “especialistes russos no van trobar restes de verí o d’enverinament intencionat al seu organisme”. També ha remarcat que “Rússia està interessada en esbrinar les autèntiques causes per conèixer què va passar i ha demostrat la seva disposició a la cooperació”. Altres polítics russos creuen que les denúncies de Berlín podrien ser una provocació occidental destinada a denigrar el Kremlin. 

Els participants en l’estudi de l’agent tòxic Novichok mentre encara existia la Unió Soviètica han descartat que Navalni pogués haver estat enverinat amb aquesta substància, ja que, si ho hagués estat, ja hauria mort.

La versió alemanya

El portaveu del govern alemany, Stefen Seibert, ha assegurat que Navalni va ser enverinat amb una substància que es va fer servir en la producció d’armes químiques i que pertany al grup de l’agent tòxic Novichok. Aquesta substància és la mateixa amb la qual va ser enverinat al Regne Unit l’antic agent rus Serguéi Skripal, qui no va arribar a morir.

Aquestes conclusions es basen en els exàmens toxicològics de l’hospital universitari de La Charité, a Berlín, on es troba ingressat Navalni. L’opositor rus, de 44 anys, va ser traslladat en coma i en un avió medicalitzat fins a Berlín, des d’un hospital de la ciutat siberiana d’Omsk, després de sofrir un col·lapse mentre viatjava en avió el passat 20 d’agost.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —