Oxfam reclama que els rics paguin la crisi - Diari de Barcelona

Gravar la riquesa, el capital i les grans empreses per ajudar a finançar els serveis públics i la protecció social. Aquesta és la proposta d’Oxfam Intermón. Un nou informe de l'ONG reclama reformes urgents per pal·liar l'impacte de la pandèmia i resoldre deficiències estructurals del sistema tributari, tant a nivell global com a l’estat espanyol, que queda en la posició 29 de 158 països en l’índex de lluita contra les desigualtats.
En el seu informe Una nova fiscalitat perquè ningú quedi enrere, l'ONG proposa mesures fiscals urgents que es vegin reflectides en els pressupostos espanyols de 2021, i d'altres a mitjà termini, per sostenir els serveis públics i pal·liar l'impacte socioeconòmic de la pandèmia.
Aquests canvis impositius podrien arribar a sumar 10.000 milions d'euros —segons calcula Oxfam— amb els quals Espanya podria rebaixar la bretxa de 12.000 milions d'euros que separa la seva despesa en protecció social de la mitjana europea. L’estat espanyol està en la posició 66 de l’esmentat índex pel que fa a la progressivitat dels seus impostos.
Segons explica l'autor de l'informe i coordinador d'investigacions d'Oxfam Intermón, Íñigo Macías, els impostos espanyols no són justos, ja que el pes de la recaptació recau sobre les famílies en un 83 %, mentre que les empreses només contribueixen amb l’11 %.
És per això que des de l'organització proposen la creació d'un impost excepcional de durada limitada per a les empreses que han vist augmentar la seva facturació i els seus beneficis de manera extraordinària durant la pandèmia, així com un impost sobre els serveis digitals i un altre a les transaccions financeres que recauria sobre els operadors financers gairebé sense impacte sobre la ciutadania o l'economia real.
L’organització alerta que la caiguda de l'activitat econòmica suposarà una important baixada dels ingressos tributaris, cosa per la qual creu necessari demanar un major esforç fiscal "als que menys han patit les conseqüències econòmiques de la pandèmia, ja que s'han vist beneficiats per les circumstàncies". En paral·lel, les empreses que rebin recursos públics durant aquest període s'han de comprometre a tenir un comportament fiscal responsable.
Oxfam Intermón proposa també mesures a mig termini que permetin resoldre algunes de les deficiències del sistema tributari i sostenir un estat de benestar debilitat des de la crisi de 2008. Destaca una sèrie de canvis en l'Impost sobre Societats, l'Impost al Patrimoni o que s'ajusti l'IRPF aplicat sobre les rendes de capital, "que tributa molt per sota del dels treballadors".
"L'accés als recursos econòmics i financers provinents d'Europa ens permetrà guanyar temps", apunta l'autor de l'informe, "però aquest temps no ens pot fer oblidar la urgència d'afrontar reformes necessàries, com la tributària".
La manca de serveis públics al món porta a “morts innecessàries”
No només l’estat espanyol surt malparat en aquest informe. El nou índex global d’Oxfam Internacional mostra un fracàs catastròfic en l’intent d’afrontar la desigualtat creixent degut a la Covid-19 en la majoria dels països del món. Les dues cares de la moneda: Noruega lidera l’índex i el Sudan del Sud ocupa l’últim lloc.
NEW global #InequalityIndex shows a catastrophic failure to tackle inequality left majority of world’s countries woefully unprepared for #COVID19.
— Oxfam International (@Oxfam) October 7, 2020
Norway tops index, US flails at 26, South Sudan ranks last
?? https://t.co/VU5cB3Xtlq pic.twitter.com/fsmT5M4sz4
La inversió excessivament baixa en sanitat pública, la feble seguretat social i els pocs drets laborals de la majoria dels països son la causa de la manca de capacitats per a fer front al Covid-19, segons l’anàlisi d’Oxfam i Development Finance International (DFI).
Segons Chema Vera, director executiu interí d'Oxfam International, “cap país de la terra s’estava esforçant prou per reduir la desigualtat i, com a conseqüència, la gent comuna està suportant el pes d’aquesta crisi”. El directiu acusa els governs directament de “morts innecessàries” i de portar “milions de persones” a la pobresa i la fam.
El Compromís amb la Reducció de l’Índex de Desigualtat mostra que només 26 dels 158 països invertien el 15 % recomanat dels seus pressupostos en salut abans de la pandèmia i, en 103 països, almenys un de cada tres treballadors no tenia drets laborals bàsics i proteccions, com el subsidi per malaltia.
L’índex classifica 158 governs en les seves polítiques sobre serveis públics, impostos i drets dels treballadors, tres àmbits fonamentals per reduir la desigualtat i superar la crisi Covid-19. El document complet es farà públic just abans de les reunions anuals virtuals del Banc Mundial i del Fons Monetari Internacional la setmana que ve.

