Una quinzena de vacunes ja s'estan provant en humans i l'OMS confia que un parell siguin efectives abans de finals d'any
Per ACN
Publicat el 01 de juliol 2020
Temps de lectura 3 minuts

La investigació de la Universitat d'Oxford i AstraZeneca lidera la cursa per a la vacuna contra la Covid-19: una candidata ja ha entrat en la fase 3 de l'assaig clínic. Tot i això, s'ha de demostrar la seva efectivitat en última instància.

Ara mateix hi ha una quinzena de vacunes que s'estan provant en humans i l'Organització Mundial de la Salut confia que un parell d'aquestes siguin efectives abans del 2021. "Si tenim molta sort, hi haurà una o dues vacunes exitoses abans de finals d'any", va assegurar la setmana passada la científica en cap de l'OMS, Soumya Swaminathan.

Un procés dividit en fases

El procés per trobar una vacuna compta amb diverses fases en què els investigadors van ampliant el nombre de participants amb qui la proven. Abans de començar els assajos en humans, les vacunes s'injecten en animals per veure si produeixen una resposta immune.

Un cop comprovat això s'inicien els assajos clínics que consten de tres fases. En la primera es prova la vacuna en un grup reduït de persones menys vulnerables, en la segona s'aplica a grups més amplis amb nens i gent gran i en la tercera les proves s'estenen a milers de persones. En aquesta darrera fase es valida la seguretat de la vacuna.

L'estat actual de les vacunes

Ara mateix, només la vacuna ChAdOx1-S d'Oxford i AstraZeneca està en la fase 3, segons dades de l'OMS. Les vacunes de la xinesa Sinopharm i l'estatounidenca Moderna tenen previst iniciar aviat aquesta última fase de proves.

D'altra banda, hi ha unes cinc vacunes més que estan a la fase 2 i nou que estan a la fase 1. Entre les més avançades, hi ha les de les xineses CanSino i Sinovac, l'estatunidenca Novavax i la desenvolupada per l'alemanya BioNTech amb Fosun Pharma i Pfizer.

CanSino va assegurar al maig que els resultats preliminars han demostrat que la seva vacuna és segura i eficaç. Per això, l'exèrcit xinès ha autoritzat ja el seu ús. D'altra banda, el conseller delegat de Pfizer va avançar recentment que esperen obtenir a l'octubre una autorització d'emergència als EUA per comercialitzar la seva vacuna i distribuir 20 milions de dosis a finals del 2020.

Vacunes catalanes per a la Covid-19

A banda de les vacunes en fase clínica, hi ha 132 candidates més que s'estan provant en animals i que aspiren a iniciar els assajos clínics. És el cas de les vacunes que està investigant l'Hospital Clínic de Barcelona o Grífols amb el Barcelona Supercomputing Center.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —