Pablo Tosco: "Volíem fer constar el que passava darrere dels fronts de guerra, darrere dels bombardejos, de la destrucció" - Diari de Barcelona

El fotògraf argentí afincat a Barcelona Pablo Tosco firma la imatge guanyadora del primer premi a la categoria 'Temes contemporanis, Fotografies Individuals' del prestigiós concurs World Press Photo 2021, amb una fotografia realitzada a Iemen i titulada "Yemen: Hunger, Another War Wound" (Iemen: la fam, l'altra ferida de guerra). "Estic molt commogut, és un èxit, per a tot l'equip, que la història de la Fàtima, una petita pesquera del Golf de Iemen, pugui arribar a transcendir una mica més enllà de l'espai on normalment les ONG publiquen aquestes històries: sempre ha estat un repte aconseguir que aquests testimonis arribin als mitjans de comunicació, que puguin ser visibles i poder trencar amb el silenci", confessa al Diari de Barcelona.
The winners in the Contemporary Issues, singles category of the #WPPh2021 Photo Contest are: 1st prize, Pablo Tosco (@PavlobskiRoisen); 2nd prize, Jérémy Lempin; & 3rd prize, Vaghinak Ghazaryan (@mrchemus). Congratulations to all! https://t.co/xG4PwB78pY pic.twitter.com/7ZRGHwRDnQ
— World Press Photo (@WorldPressPhoto) April 15, 2021
Per a ells, el més interessant, i que al final van poder fer, era "fer constar el que passava darrere dels fronts de guerra, darrere dels bombardejos, de la destrucció". "Què passa amb la població civil? Què passa amb la seva vida el dia després que hagin arrasat el seu poble i els mitjans de vida amb els quals es guanyen el pa que posen a taula?". I aquí és on apareix la història de la Fàtima.
La Fàtima
Tosco ens mostra una mare que té nou fills i que per a mantenir-los s'ha de guanyar la vida amb la pesca. Fa un reflex "de les diferents qüestions que ha de fer front la dona en aquests contextos". El seu poble va ser arrasat pel conflicte armat, van destruir el seu habitatge, les seves fonts d'aigua i la seva barca, que era amb el que es guanyava la vida la seva família. Per qüestions culturals i religioses, "ella no podia pescar", però quan va tornar al seu poble es va quedar sola amb els nou fills, "havia de reprendre la vida altra vegada". Va decidir comprar una altra barca, noves xarxes i posar-se a vendre peix, "tot un canvi de paradigma en les relacions de poder que hi ha dins la mateixa comunitat, on la dona ha de tenir un rol molt més decisori i empoderat, només per poder fer front al dia a dia, enmig d'un conflicte armat que ja fa més de cinc anys que dura".
"Què passa amb la població civil? Què passa amb la seva vida el dia després que hagin arrasat el seu poble?"
I aquesta és la importància i la gràcia de concursos com aquest, el poder que té la imatge per poder fer recórrer el món sencer històries com la de la Fàtima. Ens permet reflexionar sobre el que passa en altres llocs del món, ens "ajuda a entendre els privilegis que tenim a occident i posa en evidència qui són les persones o entitats responsables del que succeeix allà i no se'ns explica". Hi ha certes imatges i històries que ens permeten entendre com funciona tot, assenyalar els responsables "i mostrar l'empoderament i la capacitat de resiliència de les persones".
El conflicte
La guerra entre els rebels xiïtes Houthi i una coalició àrab sunnita liderada per Aràbia Saudita data de 2014, i ha provocat que UNICEF l'hagi descrit com la major crisi humanitària del món: uns 20,1 milions de persones, que correspon a gairebé dos terços de la població, necessitaven assistència alimentària a principis de 2020, i aproximadament el 80% de la població depèn d'ajuda humanitària.
Concretament, un bloqueig de la coalició saudita sobre Iemen entre 2015 i 2017 va imposar restriccions a la importació d'aliments, medicaments i combustible. L'escassetat resultant encara va agreujar més la crisi humanitària. En la majoria de casos la fam era causada, no per la manca d'aliments, sinó perquè es van tornar inassequibles, amb un preu que no estava a l'abast de la majoria de iemenites per les restriccions de la importació, l'augment dels costos de transport a causa de l'escassetat de combustible, el col·lapse de la moneda i altres interrupcions del subministrament provocades per l'home.
"El nostre objectiu només era entrar per poder explicar què estava passant"
El 2020 es va intensificar el conflicte, i la situació va empitjorar per les fortes pluges sense precedents, que van deixar sense llar unes 300.000 persones, les plagues de llagostes que van destruir collites i, per descomptat, els efectes de la pandèmia de la Covid-19.
L'autor, a més a més, destaca que "no només el que passa allà és allò desconegut, sinó el suport i sosteniment que hi ha per part de la comunitat internacional i de països concrets com els Estats Units o Espanya, que venen armes a Aràbia Saudita i als seus aliats per bombardejar la població civil. Passa alguna cosa obscura a Iemen, que està eclipsat i silenciat, però a fora també hi ha pràctiques de la comunitat internacional i països que intervenen i defineixen la vida de milers i milers de persones d'allà".
La firma
El fotògraf argentí i resident de Barcelona, Pablo Tosco, és un foto-vídeoperiodista expert en explicar històries de persones silenciades. La seva feina se centra bàsicament en la documentació sobre les desigualtats i tragèdies causades per les migracions i l'èxode, la ruta migratòria dels subsaharians que busquen un futur a Europa i el conflicte sirià i iraquià i el seu impacte en els països veïns com Jordània, Turquia i Líbia.
"Passa alguna cosa obscura a Iemen, que està eclipsat i silenciat, però a fora també hi ha pràctiques de la comunitat internacional i països que intervenen i defineixen la vida de milers i milers de persones d'allà"
Es va llicenciar en Imatge i So a la Universitat Nacional de Còrdova el 1995 i en Comunicació Social el 1999, des de llavors el seu treball ha estat publicat als diaris més reconeguts, tant nacionals com internacionals. Des del 2004 treballa en reportatges per Oxfam Intermón.
El Pablo reafirma que "ha estat un èxit col·lectiu", des de la seva companya Júlia Serramitjana, periodista amb la qual viatjava, i amb la qual van estar "dos anys i mig gestionant visats i permisos per entrar a Iemen, perquè és un forat informatiu on no es permet entrar ni a periodistes ni fotoperiodistes", fins a la traductora "que té la mateixa sensibilitat" que ells, i tots els companys de Iemen "que entenen molt bé l'entorn" i tot el que succeeix: "El nostre objectiu només era entrar per poder explicar què estava passant".
Pablo Tosco. Foto: Sandra Tremoleda/Espacio Angular
Altres premis i visita a Barcelona
Una abraçada protegida amb plàstic per evitar contagis de Covid-19 captada pel fotògraf danès Mads Nissen ha estat guardonada amb el premi World Press Photo de l'any 2021. Aquesta i la resta d'instantànies guanyadores del certamen es podran visitar del 10 de novembre al 12 de desembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
La fotografia 'The First Embrace', de Mads Nissen, premi World Press Photo de l'any 2021.
Al costat de la foto de Nissen, el World Press Photo al Reportatge Gràfic de l'Any ha estat per a 'Habibi', de l'italià Antonio Faccilongo, que explica històries d'amor durant el conflicte entre Israel i Palestina. Entre les sis imatges nominades a fotografia de l'any també hi havia 'Fighting Locust Invasion in East Africa', de l'espanyol Luis Tato, que al final ha aconseguit el tercer premi de la categoria Naturalesa, Reportatges Gràfics.
La imatge de Luis Tato d'una plaga de llagostes al desert de Kènia, que opta a millor fotografia de l'any del World Press Photo 2021.

