Un terç del parc del lloguer de Barcelona està en mans de grans propietaris - Diari de Barcelona

HABITATGE
Un terç del parc de lloguer de Barcelona està en mans de grans propietaris
Del total del parc, un 84,3% està en mans de persones físiques
Un terç del parc de lloguer de Barcelona es troba en mans de grans propietaris, segons ha recollit el laboratori ‘Estructura i concentració de la propietat d’habitatge a la ciutat de Barcelona. 2019-2020’, realitzat per l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB). Més concretament, un 13,9% del parc és de propietaris amb més de 15 immobles; i un 17%, amb més de 10. Un nivell de concentració, segons han declarat, “força elevat”, tenint en compte que suma prop d’un 33% dels habitatges del parc de lloguer de la ciutat.
Segons els seus càlculs, a Barcelona hi ha, aproximadament, 708.775 immobles en mans de 514.978 propietaris; del que resulta una mitjana d’1,5 habitatges per propietari. D’aquests, el 84,3% són persones físiques, mentre que el 15,7% restant pertany a altres propietaris, la majoria d’ells, persones jurídiques, amb un 11,4% dels habitatges, mentre que tan sols un 1,6% són d’administracions públiques.
A BCN ciutat hi ha 212.291 #habitatges en #lloguer en mans de 100.020 propietaris. Amb una mitjana de 2,1 habitatges en lloguer per propietari. El 46,7% dels habitatges en lloguer de la ciutat són de propietaris que tenen 1 o 2 habitatges. (Segueix fil) pic.twitter.com/I7avaVX3je
— Observatori Metropolità Habitatge de Barcelona (@OMHBcn) July 23, 2020
En relació a la distribució de les propietats, els grans propietaris solen tenir els immobles a l’eix que va dels barris de Ciutat Vella fins als barris del districte de Sarrià - Sant Gervasi, juntament amb l’Eixample i Gràcia.
Pel que fa al parc d’habitatges conjunt, té una estructura “menys atomitzada”. En aquest, el pes dels grans propietaris és molt menor, tot i que, segons Anna Vergés, directora de l’O-HB, no els preocupa “en absolut”. A més a més, ha volgut destacar la “responsabilitat” de les administracions públiques, com a “primeres grans propietàries” i n’ha destacat la “responsabilitat” i “funció social” per garantir l’habitatge i professionalitzar el sector. I és que les 31 administracions públiques, amb un pes proper al 0%, disposen de 407 habitatges de mitjana.
L’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació de Barcelona (IMHAB), l’INCASÒL i l’Ajuntament de Barcelona són titulars d’11.066 immobles i que, per tant, concentren pràcticament el gruix total del parc de titularitat pública.

