El Parlament demana al Govern garantir l'avortament als hospitals de tota Catalunya
Per ACN
Publicat el 22 de juliol 2021

El Parlament insta el Govern a garantir la realització de la Interrupció Voluntària de l'Embaràs (IVE) als hospitals de referència de cada regió sanitària amb l'objectiu que les IVE's s’assumeixin des de la sanitat pública i no siguin derivades a centres privats i concertats en tots els territoris. La moció de la CUP sobre el dret a interrompre voluntàriament l’embaràs al sistema sanitari ha estat aprovada majoritàriament per tots els grups del Parlament a excepció de Vox i del PPC. Una iniciativa que reclama a l'executiu català un reglament que inclogui l'accés a la interrupció voluntària de l'embaràs i impedir que es produeixin objeccions institucionals en la pràctica de l'IVE.

Alguns dels punts de la moció han estat acordats amb JxCat i ERC. A través d'aquesta moció, el Parlament ha demanat aprovar el Reglament de desplegament de la Llei d'universalització de la sanitat a Catalunya, garantir l'accés a l'atenció de salut sexual i reproductiva de les dones i persones embarassades que es trobin a Catalunya, inclòs l'accés a la interrupció voluntària de l'embaràs.

També s'ha reclamat garantir l'existència d'ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) autoritzats per realitzar avortaments farmacològics en totes les regions sanitàries; instar al Ministeri d'Educació a impulsar l'article 8 de la LO 2/2010 sobre la formació de professionals de la salut amb perspectiva de gènere en els programes curriculars de les carreres relacionades amb la medicina i les ciències de la salut, inclosa la investigació i formació en la pràctica clínica de la interrupció voluntària de l'embaràs; així com generar un espai de referència tant a escala assistencial com científic en l'acompanyament, la recerca, la formació i la tècnica de l'avortament i, a la vegada, que pugui fer el seguiment, avaluar i incidir en el retiment de comptes de forma independent.

Altres punts de la moció aprovats són els de garantir a tot el territori l'opció d'elecció del mètode farmacològic o instrumental de forma igualitària i que la informació per l'elecció sigui basada en l'evidència, el confort i la tria de la dona, exclusivament; així com combatre els assetjaments per part de grups fonamentalistes contra dones i professionals que accedeixen als centres que practiquen avortaments.

L'únic punt que ha generat més diferències, però que també ha tirat endavant, és "el d'anul·lar, per part del Departament de Salut, els convenis públics o contractes en centres sanitaris on es practiquen objeccions de consciència com a mandat institucional, en molts casos avalades pels patronats dels centres on l’església en forma part". Aquest s'ha aprovat amb 50 vots a favor,19 en contra i 64 abstencions.

CUP

Laia Estrada, de la CUP, ha destacat que després d'onze anys que s'aprovés la llei per garantir l'avortament, cap Govern "ha integrat la totalitat de la pràctica de la interrupció voluntària de l'embaràs dins de la cartera de serveis sanitaris públics". Ha apuntat que els hospitals públics "no practiquen interrupcions voluntàries de l'embaràs quirúrgiques o instrumentals".

"Prop de mig miler de dones cada any s'han de veure obligades a desplaçar-se per interrompre el seu embaràs", ha remarcat, al mateix temps que ha dit que a les zones rurals "la quilometrada és immensa".

A excepció de Vox i el PPC, la resta de grups ha donat suport a la moció. "Al 2021 no volem ajornar més les necessitats de les dones. Amb la despenalització de l'avortament no n'hi ha prou", ha remarcat la diputada d'ERC, Jenn Díaz.

Per la seva part, Anna Grau, de Ciutadans, ha assegurat que l'avortament és "un dret molt dolorós però imprescindible". Ha confessat que ella mateixa va passar per la interrupció voluntària d'un embaràs. "És una experiència que no li desitjo ni a la meva pitjor enemiga o enemic. Ho explico com un acte d'humilitat i de bona fe", ha afegit.

Vox i PPC

Vox ha votat en contra de la moció. Ignacio Garriga, de Vox, ha dit que la moció de la CUP fa "apologia de la cultura de la mort" i ha alertat que el seu partit "donarà la batalla cultural davant l'esquerra. Són un perill per a la societat", ha avisat a la resta de partits. Eva Parera (PPC), del grup mixt, també ha anunciat que votarien en contra de la moció: "No els he sentit parlar del dret del no nat".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —