El Parlament Europeu pressiona Orbán perquè derogui la llei anti-LGTBI
Per Oriol Darnés
Publicat el 08 de juliol 2021

Aquest dijous s'ha aprovat a l'Eurocambra una resolució que pretén iniciar una resposta unitària de les institucions europees contra la nova llei anti-LGTBI de Viktor Orbán. La resolució ha estat aprovada per una marcada majoria de 459 vots a favor, 147 en contra i 58 abstencions. El text insta la Comissió Europea a retirar algunes ajudes dels fons europeus a Hongria fins que no derogui la llei homòfoba. Tanmateix, la resolució també demana a la CE que "vigili amb lupa" totes les mesures que conformen el pla de recuperació hongarès postcovid, i que només s'aprovin aquelles que assegurin no promoure la llei anti-LGTBI.

En la petició acordada per l'Eurocambra s'ha condemnat en diverses ocasions que aquesta nova llei homòfoba ataca directament els valors fonamentals de la UE, i que no hi té cabuda en un espai europeu. Assegura que la llei és "una clara amenaça per a la democràcia europea i la seguretat nacional dins la Unió".

Una altra mesura que el Parlament Europeu ha decidit prendre és la de pressionar legalment Orbán. L'Eurocambra ha acordat instar la Comissió Europea a utilitzar tots els instruments legals que posseeix per restringir legalment tot el possible al govern hongarès, perquè acabi derogant la llei. També insten la Presidència del Parlament, una recentment ascendida Eslovènia, que celebri una audiència sobre Hongria aquest setembre.

Pel que fa a la votació, només els sectors més liberals i conservadors s'hi han posicionat en contra. Dels 13 diputats del PP que es compten entre les files del Partit Popular Europeu, 11 han votat en contra de les mesures preses contra la llei homòfoba. Entre aquests diputats espanyols també hi ha Dolors Montserrat, cap de la Delegació del PP a Brussel·les.

El cara a cara entre Orbán i Brussel·les

Per primera vegada des que Orbán va retornar al poder el 2010, Brussel·les té la intenció de reduir i retallar els fluxos milionaris que anualment enviava a Hongria, com a part de les seves polítiques agrícoles i de cohesió. Si la Comissió decideix tirar endavant i retallar els fons, seria la retirada de diners públics més gran que hauria patit mai Hongria des de la seva entrada a la Unió.

La resposta d'Orbán no s'ha fet esperar a xarxes socials. De fet, avui mateix és quan ha entrat en vigor la polèmica llei, i el líder hongarès ha volgut mantenir la seva posició combativa amb Brussel·les. "El Parlament Europeu i la Comissió Europea volen que deixem que els activistes LGTBI i les seves organitzacions entrin a les llars d'infants i a les escoles", ha comentat per xarxes socials.

El líder hongarès ha contraatacat acusant les institucions comunitàries d'envair una competència nacional com és l'educació i la protecció dels menors. "Els buròcrates de Brussel·les no tenen res a dir en aquest tema, no deixarem que els activistes LGTBI estiguin entre els nostres nens", ha afegit.

Brussel·les ha advertit que aquest no és un fet aïllat. "No és més que un altre exemple deliberat i premeditat del desmantellament gradual dels drets fonamentals a Hongria", assegura la resolució aprovada per l'Eurocambra.

El mateix document també destaca l'alarmant similitud entre la llei homòfoba hongaresa i les legislacions anti-LGTBI russes aprovades els darrers anys. Per aquest motiu, els eurodiputats instaran la Comissió Europea que investigui d'on prové el finançament de les campanyes i els moviments anti-LGTBI a la Unió Europea.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —