Les eleccions d'aquest diumenge han estat marcades per una baixa participació i per les acusacions de frau per part de l'oposició
Per EFE
Publicat el 07 de desembre 2020

El chavisme ha guanyat els comicis parlamentaris celebrats aquest diumenge a Veneçuela amb el 67% dels vots, uns comicis marcats per la baixa participació (31%) i la crida al boicot que es va fer des del sector de l'oposició, liderat per Juan Guaidó. El chavisme ha guanyat també en uns comicis sense reconeixement internacional. 

El Consell Nacional Electoral (CNE), un ens el qual els opositors veneçolans acusen de pressumpta parcialitat amb el Govern de Nicolás Maduro, va anunciar passades les 01.30 hores locals d'aquest dilluns (05.30 GMT) que el partit de Nicolás Maduro havia obtingut el 67,6% dels vots emesos, uns 3.558.320.

La dada de participació, situada al 31% segons el CNE, és lleugerament superior a la de l'any 2005, quan tampoc va participar l'oposició tradicional i el chavisme es va fer amb la majoria absoluta dels escons durant un quinquenni. En els comicis de la jornada del diumenge es disputaven 277 diputacions, 110 més que en l'última elecció parlamentària, i encara es desconeix quants representants va guanyar cada bàndol, si bé va quedar clar que l'oficialisme es va fer amb una clara majoria.

La UE no reconeix les eleccions a Veneçuela

La Unió Europea no reconeix les eleccions legislatives a Veneçuela. Després de la reunió amb els ministres d'Exteriors europeus, l'Alt Representant, Josep Borrell, ha anunciat el no reconeixement a uns comicis que, segons els resultats provisionals, han donat la victòria a Nicolás Maduro. La Unió Europea argumenta que les eleccions "no compleixen els estàndards mínims internacionals" perquè el procés es pugui considerar "creïble" i "mobilitzi el poble veneçolà". Segons el bloc comunitari, el resultat dels comicis no és "representatiu de la voluntat del poble veneçolà".

"La manca de respecte pel pluralisme polític i la desqualificació i persecució de líders de l'oposició no permeten que la Unió Europea reconegui aquest procés electoral", argumenta en una declaració la Unió Europea.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —