Paula Bonet s'estrena en el món literari amb 'L'anguila', una novel·la sobre l'amor i els abusos d'una dona
Per ACN
Publicat el 25 de març 2021

La il·lustradora Paula Bonet (Vila-real, 1980) debuta com a autora en el món literari amb L'anguila (Univers/Anagrama), una obra sobre les relacions amoroses i els abusos que pateix una dona. Bonet ha destacat que la novel·la "tracta temes molt complexes" però que vol que serveixi per "revisar" com de còmplice és la societat en relació als abusos que pateixen constantment les dones. L'autora ha afirmat que és una obra "fosca" però que també hi ha "lluminositat" amb l'amistat que té la protagonista amb una altra dona. L'anguila és una novel·la en què "la ficció i l'autobiografia es confonen" i Bonet ha afirmat que no sap fins a quin punt són les vivències de la seva àvia i fins a quin punt es tracta del relat que ella mateixa ha creat.

Paula Bonet estrena L'anguila, una novel·la que vol ser "un al·legat contra la violència que s'exerceix en el cos de la dona", tal com ha afirmat la mateixa autora. Amb aquest relat tan intens, la il·lustradora debuta com a escriptora en el món literari i deixa clar que és un relat de ficció, tot i que hi hagi part de les vivències de la seva àvia en aquesta història.

De fet, Bonet ha assegurat que "la ficció i l'autobiografia es confonen" i ja no sap distingir quins fragments són reals i quins són creats expressament per a la novel·la. Per això ha demanat que el lector es desvinculi d'aquesta realitat i es concentri amb la ficció. "No importa quant hi ha de mi", ha insistit Bonet durant la presentació del llibre.

A més, L'anguila també fuig de ser una novel·la "fosca", ja que el text "intenta allunyar-se de la tristesa, de la ràbia i del fet d'haver-se sentit víctima". La via d'escapatòria d'aquesta frustració és "l'amor". L'autora ha afirmat que l'obra està "plena d'amor cap al cos, a l'herència i a altres persones".

Per altra banda, L'anguila també busca despertar la consciència del lector sobre els abusos que es pateixen constantment i com la societat esdevé còmplice dels agressors amb el seu silenci. "Les dones constantment ens revisem i això fa mal", ha afegit l'autora. Per això ha defensat que la novel·la persegueix que aquelles dones i homes que no hagin revisat el seu comportament ho facin a través d'aquesta novel·la.

L'obra es divideix en dues parts. Per una banda hi ha una agressió "invisible" que es basa en "la llengua i la manera de relacionar-nos amb la família". Segons l'escriptora es tracta d'una "guerra invisible" en què el cos de la dona "és el camp de batalla".

En la segona part hi ha una agressió física vista "des d'un punt que ens indigna", però que Bonet ha reiterat que "igualment ha estat invisibilitzada pel sistema". En aquesta segona part es mostra "un home que dobla l'edat d'una dona i que creu que pot manipular a algú aprofitant-se del gènere del poder".

Paula Bonet ha afirmat que porta uns set anys pensant en el projecte de L'anguila però que es va posar a escriure'l ara fa dos anys. A banda del llibre, també hi ha un projecte de pintura que es divideix en tres parts que complementa l'obra. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —