Test de diagnòstic ràpid
Per EFE
Publicat el 18 de novembre 2020
Temps de lectura 3 minuts

El diagnòstic d'infecció per a la covid-19 s'ha fet des de l'inici de la pandèmia amb la prova PCR, a la qual posteriorment s'han sumat els tests de diagnòstic ràpid, que són més senzills d'utilitzar i permeten obtenir resultats en 10 o 15 minuts. Ambdós, però, tenen avantatges i inconvenients. 

Proves PCR

És la prova més eficaç per al diagnòstic de la covid-19 i té una sensibilitat d'entre el 80 i el 90%. Mitjançant aquesta tècnica, s'hi localitza i amplifica un fragment de material genètic, que en el cas del coronavirus és una molècula d'ARN (que revela la malaltia en fase activa).  A més, es tracta d'una prova que permet detectar quantitats ínfimes del virus per donar positiu, amb la qual cosa ho detecta en les primeres fases d'infecció. La mostra es pren mitjançant exsudat nasofaringi o saliva.

No obstant això, les principals limitacions són que per a l'obtenció de la mostra es necessita personal entrenat i qualificat, els resultats triguen entre 24 i 48 hores i el cost de la prova supera els 100 euros. 

Test de diagnòstic ràpid

Aquestes proves no identifiquen l'ARN del virus i tenen un funcionament molt similar als tests d'embaràs. Ara com ara, hi ha de dos tipus: els d'antígens i els serològics.

En primer lloc, els tests d'antígens detecten proteïnes del virus mitjançant un exsudat nasofaringi i com les proves PCR es detecta a les persones que en aquell moment estan desenvolupant la malaltia. Són els que les comunitats de Madrid i Catalunya volen que es facin a les farmàcies. Tot i això, només funcionen si la càrrega vírica és elevada i en pacients simptomàtics amb menys de set dies d'evolució la sensibilitat és superior al 90%. 

D'altra banda, els tests serològics detecten anticossos produïts a causa del virus i utilitzen una mostra de sang del dit. A més, permet conèixer si s'ha estat infectat en algun moment. 

Ambdós permeten conèixer els resultats en 10 o 15 minuts i fer-se una de les dues proves pot costar entre 50 i 70 euros. 

Test serològic Elisa

La mostra es pren extraient sang de la vena a la qual es detecten anticossos de tipus IgG o IgM que produeix l'organisme a causa de la covid-19. Tot i això, els resultats necessiten passar per laboratori i triguen entre 24 i 48 hores. Pel que fa a la fiabilitat, tenen un percentatge de falsos positius i falsos negatius molt menor que els tests ràpids d'anticossos i el seu preu oscil·la entre els 50 i 80 euros. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —