Pell perfecta? La mascareta ho fa més difícil que mai
Per Sara Sans
Publicat el 26 de juliol 2020

L’Alexandra Aguirrebeña té 22 anys i treballa de cara el públic, fet que l’obliga a portar la mascareta moltes hores al dia. Ens explica que abans gairebé no tenia acne, però que des de l’inici de la quarantena la seva situació ha canviat per complet: “Amb l’estrès, la calor i la mascareta, se m’embruta molt més la pell i m’ha empitjorat.”

La Gemma Gurt, de 17 anys, passa per una situació semblant. També treballa de cara el públic, en un forn, i sempre ha de portar la mascareta. Ens ha explicat el canvi que ha viscut la seva pell: “Abans no em sortia acne en aquesta zona, ocasionalment en tenia només al front, però per culpa de la mascareta m’han sortit al voltant de la boca.” Després de consultar-ho amb el dermatòleg, ha decidit canviar de crema hidratant i es renta la cara amb més freqüència que abans, adaptant-se així a les noves condicions que viu la seva pell.

Quan entràvem en fase 3 i semblava que ens allunyàvem del confinament total de març i abril, les mascaretes van passar a un segon pla, almenys en espais oberts i quan era possible la distància entre persones. Però, a principis de juliol, el Govern anunciava que l’ús de la mascareta era obligatori en qualsevol cas.

A poc a poc, s’ha tornat a la feina, als casals d’estiu o a les botigues, però la ‘nova normalitat’ ara inclou gel hidroalcohòlic i mascaretes. El Diari de Barcelona ha parlat amb Elia Roo, dermatòloga clínica i estètica, sobre les conseqüències de l’ús freqüent d’aquests productes en la nostra pell.

Quins problemes pot provocar la mascareta a la nostra pell i com els puc combatre?

Roo ens explica que els més propensos a patir canvis per culpa de la mascareta són aquells que prèviament han presentat problemes dermatològics com l’acne o la rosàcia. “Amb les condicions de major humitat que provoca portar la mascareta, la seva situació pot empitjorar” explica. La humitat i la calor de l’estiu juntament amb la restricció de la mascareta poden generar quadres d’acne, rosàcia, dermatitis seborreica o enrogiment de la pell. Davant d’aquesta situació, Roo ens presenta diferents recomanacions:

  1. Ser més estrictes que mai amb els tractaments de la pell.
  2. Després d’haver estat hores utilitzant la mascareta, dedicar especial atenció a la neteja i aprofitar la nit o els moments de descans per cuidar-se una mica més.
  3. Si estàs al carrer o en un espai obert, utilitzar mascaretes com la higiènica, que transpira més, i netejar-la amb freqüència.
  4. No prolongar massa l’ús d’una mateixa mascareta.

 

Quin tipus de mascareta hauria d’escollir?

Amb la situació de pandèmia hem descobert un nou món, el de les mascaretes. Hi ha de diferents tipus, colors i materials però cada una d’elles afecta de manera diferent a la teva pell. Les de tipus FFP2 o les NK-95, de 5 capes, són les que més protegeixen però també les que més restringeixen la lliure respiració de la pell. En canvi, una quirúrgica que té menys capes permet que transpiri més. “Recomanem que, a no ser que sigui imprescindible i necessari, no s’utilitzin mascaretes de tipus FFP2 o NK-95 que bloquegen la respiració de la pell; buscar aquelles que s’adaptin millor a la necessitat de protecció contra el virus però també al teu cutis.”

Puc combinar maquillatge i mascareta?

La recomanació, en principi, és no maquillar-se. És millor que no en portis perquè dificultes la respiració de la pell i taques la mateixa mascareta. “És com crear una segona capa i no és gaire apropiat. Ja que l’ús de la mascareta és obligatori i conseqüentment no se’t veurà la part inferior de la cara, ni et preocupis pel maquillatge!”, diu.

Un ús excessiu del gel hidroalcohòlic pot perjudicar la meva pell?

Aquests dies, gairebé totes les botigues ofereixen gel hidroalcohòlic pels seus clients. Igual que amb les mascaretes, “hi ha tipus i tipus de gels. Tots han de tenir un percentatge d’alcohol mínim però alguns irriten més que altres”. Quines conseqüències poden tenir en la nostra pell?

La doctora Roo ens explica que recentment es troben amb nombrosos casos de dermatitis irritativa i èczemes a les mans provocats per aquest producte. Per evitar-ho, ens recomana “una bona hidratació, rentar-se les mans amb preferiblement emulsions en sabó i escollir gels hidroalcohòlics que també tinguin cura de la pell, aquells que contenen àloe vera o altres productes afegits que els fan menys irritants, per exemple.”

Està clar que aquests productes han vingut per quedar-se i hem d'aconseguir adaptar-los al nostre dia a dia. El gel hidroalcohòlic, les mascaretes i el freqüent rentat de mans són elements essencials per evitar la propagació i el contagi de la Covid-19. Però entendre quines conseqüències poden causar o com funcionen pot ser un primer pas per introduir-los en la nostra rutina.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —