'La Pelu', la nova perruqueria que talla els prejudicis - Diari de Barcelona
CROWDFUNDING SOLIDARI a GETAFE
'La Pelu', la nova perruqueria que talla els prejudicis
Una iniciativa de l'associació Maakum per donar feina i formació a joves, majors d'edat, que han migrat sols i necessiten un contracte de treball per tenir el permís de residència

L'Otman, el Youssef i l'Hicham són joves migrants, formats o en procés de formació de perruqueria, que van arribar sols a Espanya i que en assolir la majoria d'edat s'han trobat desemparats i amb molts obstacles: d'un dia per l'altre han d'aconseguir un sostre on viure, un contracte de treball per tenir el permís de residència i la manera de subsistir amb tots els prejudicis que porten a l'esquena. És aquí on neix la iniciativa '¡Cortando el pelo, cortando perjuicios!', una alternativa de treball i formació per a joves que han migrat sols.
S'ha obert 'La Pelu', la iniciativa de l'associació Maakum, que crea un espai on tallar-se el cabell, trobar feina, formar-se o on anar quan tinguin problemes amb la burocràcia que els imposa la Llei d'Estrangeria. Un projecte per donar suport a la inserció laboral d'aquests joves perquè puguin desenvolupar la seva vida de forma autònoma.
"Estem convençuts que anirà bé, al final són nois que, si han arribat sols fins aquí, és que tenen un ímpetu i un valor immens"
L'objectiu de l'associació és acompanyar-los i apostar pel seu talent i potencial perquè ells es converteixin en els amos del projecte i gestors del negoci, i no tan sols treballadors, i que a la vegada puguin ajudar altres joves com ells en el futur. "Són nois que amb 18 anys han de viure per si mateixos, a la cultura occidental ningú s'espera que algú amb aquesta edat hagi de ser capaç de fer tot això d'un dia per l'altre", assegura al Diari de Barcelona Gabriel Barba, voluntari de l'associació Maakum: "Com més avanci el projecte, més espai anirà cedint l'equip impulsor de Maakum al nou equip de perruquers".
¿Aun no conoces LA PELU de Maakum? \uD83D\uDC87\uD83C\uDFFD\u200D\u2642\uFE0F No te lo pierdas!!!
— Maakum Ceuta (@Maakumceuta) April 14, 2021
Descubre este nuevo proyecto y pon TU GRANITO DE ARENA para hacerlo entre todxs realidad!
A través de https://t.co/Vni5xWeZXo
Y súmate a la campaña #cortandoelpelo#cortandoprejuicios
La perruqueria, que va obrir fa dues setmanes, es troba a Getafe, a Madrid, en un local de 30 metres quadrats, que abans també es dedicava a això i que els va permetre un "traspàs tranquil i ràpid". El servei que oferiran serà perruqueria d'home i barberia i els ingressos aniran destinats al desenvolupament del projecte i a pagar els sous dels perruquers: "Molts joves s'han bolcat en ajudar a reformar el local, a pintar-lo o a fer-hi diferents instal·lacions. Estan molt motivats".
Paral·lelament, la inversió inicial del crowdfunding és necessària per cobrir les despeses dels primers mesos, com el traspàs del negoci, les reformes, el lloguer del local, l'aigua, l'electricitat, etc. "Estem convençuts que anirà bé, al final són nois que, si han arribat sols fins aquí, és que tenen un ímpetu i un valor immens, nosaltres només els donem els mitjans, com seria fer un crowdfunding o trobar maneres legals de fer el projecte", conclou el Gabriel.
La situació dels joves
Nois com l'Otman, el Youssef i l'Hicham, són joves que migren a Espanya sols, sent menors, on s'enfronten amb centenars d'obstacles en les diferents etapes de la vida. Una de les més importants és el pas de l'adolescència a la vida adulta, que té lloc d'un dia per l'altre.
"Són nois que amb 18 anys han de viure per si mateixos, a la cultura occidental ningú s'espera que algú amb aquesta edat hagi de ser capaç de fer tot això d'un dia per l'altre"
Després de l'odissea per aconseguir entrar a la Península i ser protegits com a menors, tenen moltes dificultats per a poder accedir a una formació de qualitat. Enfront això, i tenint en compte la manca de referents que els aportin la cura i l'atenció que qualsevol nen necessita, quan fan els 18 anys passen a ser considerats adults i passen a dependre de si mateixos: necessiten un contracte de treball que els permeti renovar el seu permís de residència. Tenint en compte que entrar al mercat laboral ja és complicat per a la població més jove, ho és encara més sense tenir la formació reglada ni experiència, i sumant-hi tots els prejudicis que malauradament hi ha.
Com funcionarà?
Durant el primer any del projecte hi treballaran dues persones (un jove format en perruqueria i un perruquer experimentat), i es formaran dos joves més, que tindran un contracte de pràctiques. Quan hagi passat un any, els joves contractats que ja tindran l'experiència mínima necessària per poder accedir al mercat per ells mateixos, cediran el seu lloc a un nou jove que començarà aquesta formació i vida professional.
En funció de la solvència del negoci, plantejaran la possibilitat d'ampliar el projecte a més persones. De moment han arribat al mínim, però el seu objectiu "és arribar a l'òptim per poder fer més contractes de treball o un sistema de beques".
Estamos alucinando! Ya hemos llegado al mínimo para que el proyecto siga adelante!https://t.co/Vni5xWeZXo
— Maakum Ceuta (@Maakumceuta) April 16, 2021
Así que estamos empezando a soñar con nuevos horizontes, como crear becas formativas para más chavales... todo depende de hasta dónde lleguemos con tu difusión! Gracias! pic.twitter.com/DndYJ9ogWQ
La perruqueria, a més a més, serà un lloc de trobada "al pur estil Magreb": obert a tothom, on poder-se trobar amb una comunitat de persones que lluiten cada dia per aconseguir els seus somnis i objectius.
Segons el Gabriel, el que han volgut, i on han pogut arribar amb les seves "forces", ha estat crear un petit negoci. Pensen que "pot ser rendible per si mateix i que no dependrà de més crowdfundings", perquè es formin i puguin tenir els papers. "És un tipus de model de negoci que pensem que els servirà, ja que molts d'ells fan formacions en perruqueria, perquè és de les poques que no demanen l'ESO, i si arribes amb més de 16 anys...", assegura.
L'associació Maakum
Maakum, que significa "estem amb vosaltres" en àrab marroquí, és un petit col·lectiu social, concretament " 5 o 6 amics" que es van conèixer a Ceuta, que ajuda en la seva trajectòria migratòria nens i joves migrants que arriben sols a Espanya. Amb els seus dos anys de trajectòria, han pogut conèixer, compartir i acompanyar centenars de joves.
Després de l'odissea per aconseguir entrar a la Península i ser protegits com a menors, tenen moltes dificultats per a poder accedir a una formació de qualitat
Va ser el 2018 quan l'equip Maakum va començar a treballar amb joves i nens migrants a Ceuta, que vivien en condicions molt dures al port de la ciutat; després en feien el seguiment a la Península. Va ser llavors quan es van adonar que un dels majors obstacles que troben aquests joves en el desenvolupament d'una vida plena i autònoma són els tràmits administratius i la consegüent exigència del contracte de treball.
Tanmateix, en Gabriel conclou que "Maakum és un col·lectiu global, i no només format pels 5 o 6 impulsors, sinó per totes les persones que hi han anat passant". La idea és que la societat "recolzi el projecte i que, depèn de com, algú agafi un tren per anar a Getafe a tallar-se el cabell". I per què no? Per centenars d'iniciatives que tallin prejudicis.

