- entrevistes -
Publicat el 23 de març 2023

Inés Hernand (Madrid, 1992) s’ha convertit en els últims anys en una de les persones més influents dins del panorama de la comunicació. El seu compromís per apropar l’actualitat política a la Generació Z fa que acomuli més de 450.000 seguidors a Instagram. A més,  presenta diferents programes d’interès generacional com Gen Playz i Saldremos mejores, entre d’altres on també hi participa, com és el cas de La Resistencia.

Ens rep a través d’una videotrucada des de Madrid un dilluns. Malgrat ser un dia festiu a la ciutat, està treballant amb la seva companya de pòdcast Nerea Pérez, ja que “només és festa si ets treballador per compte aliè o si ets Toni Cantó, per la resta de residents a Madrid, de ben segur que no ho és”, bromeja. 

Abans de començar l’entrevista, es disculpa per estar esmorzant en xandall: “Ho sento nois, aquesta és la meva forma d’optimitzar el temps”. Un fet que deixa entreveure que té l’agenda molt plena, però que sempre està disposada a participar en entrevistes. 

Com estàs, en quin moment et trobes de la teva vida?
Moltes gràcies per preguntar-m’ho, estic molt bé. És un moment de feina bastant xula perquè m'he muntat un business de representació i producció de màrqueting especialitzat en influencers. No us negaré que tingui ansietat, però estic bastant contenta. I a nivell personal, tinc un entorn que em sosté, d'una qualitat altíssima, així que estic que no puc demanar més coses. A veure, potser un cap de setmana més lliure estaria bé, perquè és veritat que quan assumeixes molts compromisos de feina, evidentment no pots parar.

I laboralment?
Ara mateix estem la Nerea i jo parlant, un dia festiu, del Credit Suisse, que jo pensava que era un Petit Suisse (riu) i llegint-nos mogudes de l'Opus Dei. Estic contenta, agraïda, però amb la safata d'entrada del correu electrònic plena. Pel que fa a la vida personal m'organitzo per a poder tenir espais buits per a tot, estar amb el meu col·lega xerrant una estona abans d'anar a currar, després d'un show anar a sopar i riure. Has de buscar aquests espais per a tu.

A la Viquipèdia et defineixen com una advocada, influencer, humorista, comunicadora i presentadora. Com et sents més còmode definint-te?
Em fot que a la Viquipèdia no posin que soc una tia brutal, que no hagin posat: “Es la risa, la tía”. Si ho podeu editar (fa broma) poseu: “és una tia xulíssima”. Jo crec que em referiria a mi mateixa com a comunicadora principalment, és el que estic fent tot el dia. En alguns casos comunico presentant, en els altres comunico dient una opinió, en uns altres només gestualment, en un escenari amb dramatització, però aquest seria el match.

Veiem que tens moltes feines... quantes hores necessitaries que tingués el dia per poder fer tot el que fas i alhora tenir conciliació?
Cada dia meu en té tres d'un humà normal, llavors 72 hores. Serien les òptimes per fer una mica d'esport, alimentar-me bé, tot aquest tipus de coses que es van atropellant per falta de temps. I veure The Last Of Us, sense haver de veure-la a trossos amb el mòbil en el vàter.

Creus que, d’alguna forma, t’has convertit en la representant de les inquietuds i pensaments de la Generació Z?
És que la Generació Z han de ser uns cinc milions de persones, i a mi no em segueixen tantes persones, tant de bo. Crec que per a la Generació Z, és més representant la Lola Lolita que jo (riu), per desgràcia per Espanya. No, no, que la Lola Lolita és una tia fantàstica i una tia brutal. No crec que sigui representant de la Generació Z perquè soc del 1992. No crec que hagi donat amb el kit de la qüestió perquè darrere hi ha equips de treball, sí que crec que evidentment potser hem donat un espai d'interès comú cap a uns certs àmbits o sectors que estaven més descoberts, com la Generació Z.


"Amb la Generació Z es connecta igual que amb la generació 'iaia', des de la veritat."

Inés Hernand, comunicadora


Com ho fas per connectar tant amb aquesta audiència?
Per descomptat no fent vídeos a Tik Tok, que se'm dona fatal. Ho intento, però haig de treballar amb l'edició “old style”, com heu vist (riu). Amb la Generació Z es connecta igual que amb la generació 'iaia', des de la veritat. La connexió la Generació Z sorgeix a través de la conversa oberta, entendre l'interès dels vostres interessos. De què serveix que jo faci un “inésplaining” i us digui (imita veu d’una àvia): “Eh, nois, cal fer no sé què”, això ja ho sabeu. M'interessa saber com és la vostra perspectiva sobre el món perquè sou nadius digitals i perquè teniu altres inputs de quan jo tenia la vostra edat. Com creus que la generació Z pot connectar amb l’actualitat?
Això que els joves no estan interessats en l'actualitat no és real. La gent sí que consumeix actualitat encara que no vulgui, perquè mira Instagram i TikTok; i un de cada quatre d'aquests continguts és actualitat.

Llavors, com els podem fer atractius?
Principalment, a través d'una educació en edats obligatòries d'estudi en la qual no se t'ensenya un consum d'informació, sinó en què se t'instrueixi en quins són els teus interessos per a la vida adulta. Si tu saps la importància que té el teu vot, si saps que el vot ho pot canviar tot: un sistema de salut pública, un sistema de treball d'habitatge. Llavors, ja en el punt en el qual estem que això no es promou, intento fer la informació atractiva perquè la gent digui això m'interessa, això em preocupa.

I amb la política?
I jo crec que la política ha d'estar al centre, la política ho és tot. Que el teu pare estigui treballant putejat fins a les deu de la nit, és política. Que arribis tard a currar perquè no hi ha cap metro és política. Llavors quan la gent faci aquesta connexió, que aquesta és la connexió directa d'un ciutadà en una democràcia, s'entendrà la importància que té la política.

Quins són els continguts que més consumeix la teva audiència?
Sobretot els vídeos explicatius de coses que no són clares, com el de Mercadona que he tret aquesta setmana. La gent està veient coses que no entenen, ho he recopilat tot i he dit: “Mira, Mercadona ha apujat els preus com li ha donat la gana, no està respectant la reducció de l’IVA del govern i a més el Roig aquest del diable és un dels homes més rics d'Espanya, dona-li una volta amiga… I curiosament és una persona que ha donat diners a fundacions del partit popular, casualitat? No ho crec”.

 

I què tens pendent fer pròximament?
Doncs potser faig un vídeo de quines coses mirar-te dels plans electorals de la teva comunitat o del teu ajuntament. Coses que siguin útils com sol·licitar una ajuda d'un xec de 200 euros o com sol·licitar el bo jove. Aquestes coses són, en general, el que més es consumeix, i després alguna cosa de riures també òbviament, i de crítica o reivindicació.

Com separes el fet d’informar sense caure en dir com i què ha de pensar la gent?
Perquè la gent ha de tenir el seu esperit crític! És a dir, jo tampoc puc dir: “Escolta, això que t'estic dient té un biaix, d’acord?”. Jo soc un mitjà més, per dir-ho així, no soc una persona sobre la qual posar tota la responsabilitat comunicativa d'aquest país quan cap mitjà ho està fent. Llavors intento ser conseqüent, tenir el cap en el meu lloc i ser justa quan comunico.


"No soc una persona sobre la qual posar tota la responsabilitat comunicativa d'aquest país quan cap mitjà ho està fent"

Inés Hernand, comunicadora


Has patit alguna censura pel fet de dir tot el que penses?
No tant censura sinó no aconseguir feina. Si tu tens un posicionament polític, et condiciona per a tot. Però a mi m'és igual, jo estic molt tranquil·la.

Com fas per adaptar-et als diferents tipus de públic que tens com, per exemple, al de La Resistencia?
Doncs amb temps. A La Resistencia m'ha costat molt entrar i entendre què és el que demanda l'audiència d'allà, però una vegada entens el codi doncs passa el mateix que amb la generació Z o amb una altra generació. És donar-li temps, i també és una aposta professional i és una exigència que t'afegeixes i que pot ser challenging i excitant per a la teva feina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @ineshernand


Ara ets una referent per a moltes persones joves. Però, quines eren les teves referents quan vas començar dins del món de la comunicació?
Jo ja he començat d'adulta, però quan tenia 18 o 19 anys, doncs, per exemple, dir el Wyoming em sembla molt fort (riu), però és que era l'única cosa digna que teníem a internet el 2010, a nivell mainstream, dic. Però quan ja va entrar internet a les nostres vides, que en el meu cas va ser als 13 o 14 anys, ja tenies llocs on accedir i de sobte podies veure el blog de Jeffree Star quan començava, que era una cosa subversiva i molt diferent al que és ara, però podria ser un referent comunicatiu pel que escrivia i el que volia comunicar. Però sobretot els mitjans, això era el que m'agradava a mi.

I, quan tu deixis de ser la representant d’aquesta generació, que esperem que no passi, qui t’agradaria que t'agafés el relleu?
Home, creixereu. nois. No em digueu que deixaré de ser referent perquè espero acompanyar-vos durant tota la meva vida, més em val! Doncs… (dubta) a mi m'agrada molt Alán Barroso, però té gairebé els meus anys, i potser és una mica més seriot, no? Algú que faci riure… m'agrada molt el Josete que és un tiktoker saragossà que sempre narra els seus pets i em fa bastant gràcia, us ho recomano molt. Carla Galeote també m'encanta, i és seriosa, però últimament està molt graciosa. Continuaran sorgint persones fantàstiques, però de moment espero no morir-me, què voleu que us digui… però hi haurà alguna forma en la qual continuem connectant, segur.


"Si tu tens un posicionament polític, et condiciona per a tot"

Inés Hernand, comunicadora


En algun moment t’has plantejat deixar el món de les xarxes?
No, perquè tampoc les utilitzo tant, faig una mica de consum personal a la nit a TikTok, que tinc l'algorisme entrenadíssim, encara que va canviant-me. Si li dono like a tres casaments gitanos… ja està! Tinc cinc dies de casaments gitanos! I si li dono like a coses de The Last of Us tinc a Pedro Pascal inundant-me. Però és que per a mi no són súper nocives perquè jo entro, deixo anar la meva informació i ja està. El que vull comunicar ho tinc clar, ho faig i ho pujo. Però no és una cosa que vulgui deixar.

Quins projectes futurs tens al cap, tant professionals com de selfcare?
M'encantaria anar-me'n a fer un massatge en els pròxims sis mesos… i m'he tret uns bitllets per a anar-me’n de viatge a l'agost! I professional, doncs de moment seguirem amb els nostres espectacles, amb Saldremos Mejores, amb Playz, que gravem fins el juny, i realment no tinc cap proposta més damunt de la taula.

LES CINC PREGUNTES DELS ENTREVISTATS:

Quin és el teu menjar català preferit?
Els calçots, òbviament, i la salsa romesco. Però hi ha milers de coses que em semblen delicioses, com els melindros, que estan molt bons.

Quina és la teva unpopular opinion més forta que tens?
(Dubta molt) Jo crec que viure bé, inclús tenir algun luxe, no és incompatible amb tenir una perspectiva política d'esquerres. No per ser d'esquerres has de portar unes calces d'espart, entén-me.

Quina és la pròxima professió que t'agradaria provar per seguir ampliant la teva llista?
Guia turística, vaig fer una cosa semblant, però m'agradaria ser freetourera, però té molts pros i contres. Potser freetourera no, però guia turística professional sí.

Una cançó que no paris d'escoltar en bucle en els últims dies?
Galgo, de Belén Aguilera.

Quin personatge històric t'hagués agradat ser?
Si hagués pogut ser qualsevol, escolliria la reina Hatshepsut d'Egipte, per descomptat. I sinó, una simpàtica visigoda potser (riu), que es dediqui al ferro.
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —