Petra De Sutter
Per Redacció
Publicat el 05 d’octubre 2020

Que Bèlgica hagi estat un temps rècord sense govern federal efectiu 650 dies des de la caiguda del govern que encapçalava l'actual president del Consell Europeu, Charles Michel és notícia. Però no tant en un país acostumat a la inestabilitat política i als malabarismes per formar governs de coalició. Finalment, el liberal flamenc Alexander De Croo ha aconseguit formar un govern de coalició amb set partits que pertanyen a quatre famílies polítiques: socialistes, liberals i ecologistes, tant flamencs com valons, a més dels democratacristians flamencs.

En tot cas, i a banda de l'efemèride, aquest nou govern amb 15 ministres ha deixat un segon titular, possiblement més important: per primera vegada en la història d'Europa, una dona trans encapçala un ministeri. Es tracta de Petra De Sutter, nova ministra de la Funció Pública i Empreses Públiques. A més, és una de les viceprimeres ministres.

Nou govern belga, amb De Sutter a l'esquerra a segona fila.

Nascuda home fa 57 anys, De Sutter va canviar de gènere fa 16. És una ginecòloga experta en fertilitat i professora d'universitat que en la darrera legislatura va ser escollida europarlamentària pel Partit Verd flamenc. A l'Eurocambra ha presidit la Comissió de Mercat Interior i Protecció del Consumidor i ha copresidit el grup d'eurodiputats contra el càncer, a més d'integrar l'intergrup del Parlament Europeu sobre drets LGBT. Els cinc anys anteriors abans de ser eurodiputada, havia estat senadora, càrrec al qual arribà essent la primera candidata trans en la història del país. Al seu torn, va ser membre suplent de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.

Des de les institucions europees, ha estat una veu contra el discurs de l'odi i la discriminació i a favor dels drets de les persones migrants.

 

 


Una dona orgullosa

"Estic orgullosa que a Bèlgica i a la majoria de la Unió Europea la identitat de gènere no et defineixi com a persona i no sigui un tema de debat. Espero que el meu nomenament com a ministra i viceprimera ministra desencadeni el debat en aquells països on encara no és el cas", afirmava cofoia ahir en un missatge a Twitter.


Conscient de la rellevància que el seu nomenament ha tingut en l'esfera pública europea, la nova ministra ha abordat la qüestió en una entrevista a la televisió belga. "Estic contenta de veure que a Bèlgica no era un tema als diaris, no se'n parlava. Demostra que dins la nostra societat som en un punt en què això no és excepcional. Malauradament, en molts països hi ha molta discriminació, homofòbia i transfòbia.


Ara, De Sutter deixa clar que no vol ser jutjada per un aspecte de la seva vida personal i de la seva identitat. "És molt reduccionista. Vull ser jutjada pel que faré i pel que dic". Tanmateix, la nova ministra admet que molta gent la veu com un exemple en el combat contra les discriminacions, un rol que està disposada a jugar.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —