Aprovada la pròrroga de l'estat d'alarma
Per EFE i Redacció
Publicat el 06 de maig 2020
Temps de lectura 3 minuts

El Congrés ha aprovat el que és la quarta pròrroga de l’estat d’alarma, que Pedro Sánchez va negociar ahir a contrarellotge. En aquesta ocasió, la majoria ha estat més ajustada que en votacions anteriors: només hi han donat suport la coalició de govern, Cs, PNB, Más País i grups com Coalició Canària o Teruel Existe. ERC i JxCat han votat en contra, com ja van anunciar que farien, com també ho han fet Vox i la CUP. El PP finalment s'ha abstingut, així com EH Bildu o el BNG. El resultat doncs ha estat el següent: 178 vots a favor, 75 en contra i 97 abstencions. 

La sessió, amb un únic punt del dia, ha començat a les deu del matí amb el discurs del president del govern espanyol, que ha assenyalat que aixecar l'estat d'alarma seria un "error absolut", i ha demanat a les Comunitats Autònomes corresponsabilitat fiscal a la vegada que els ha promès una desescalada cogovernada. El cap del govern també ha apuntat, demanant prudència, que els indicadors mostren que "la malaltia està essent controlada", i ha anunciat que quan la majoria de l'estat es trobi a la fase 1 decretarà el dol oficial. 

Aquesta era, de fet, una de les condicions que el PP havia demanat a Sánchez per tal de donar-li el "sí" a la seva proposta, així com ho era que el president es comprometés a desvincular-ne els ERTO i les ajudes a autònoms i PIMES. No és l'únic vot que Sánchez ha hagut de negociar. Ben entrada la tarda d'ahir Sánchez va tancar acords amb PNB i Ciutadans per assegurar-se el seu "sí" a la pròrroga. El PNB, que havia demanat una solució "satisfactòria per a tothom", va condicionar el suport a canvi de que les decisions de la desescalada es prenguin conjuntament i que es doni via lliure a les eleccions a Euskadi que van quedar suspeses per la crisi sanitària. En relació a Ciutadans, Inés Arrimadas ja li havia transmès dilluns les demandes del grup: que es desvinculin les mesures econòmiques de la duració de l'estat d'alarma, i l'executiu així ho ha acceptat. 

Tanmateix, la pròrroga perillava a poques hores de la votació. La Generalitat havia ofert tres vies possibles al líder del PSOE per tal que el govern català recuperés les competències per gestionar el desconfinament: aixecar l’alarma, excloure Catalunya o designar la Generalitat “autoritat competent”. Davant la desatenció de les seves peticions, JxCat i ERC van anunciar que no donarien suport a la pròrroga de l’estat d’alarma, un fet sense precedents en el cas de la segona formació. 

Així doncs, amb la votació guanyada, el president de l'executiu ha pogut prorrogar l'estat d'alarma a tot l'estat fins el 24 de maig. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —