El periodista i activista Ruholá Zam
Per EFE
Publicat el 13 de desembre 2020

L'activista i periodista iranià Ruholá Zam, director del web Amadnews, ha estat penjat aquest dissabte després de ser condemnat a mort per incitar les protestes contra el règim registrades a finals del 2017 a l'Iran, ha informat en un comunicat la Fiscalia General i Revolucionària de Teheran .

"Zam ha estat condemnat a mort per 13 càrrecs, inclòs corrupció a la terra, i la seva sentència ha estat confirmada pel Tribunal Suprem i després dels procediments legals en la matinada d'avui, 12 de desembre de 2020, la seva sentència de mort s'ha executat i ha estat penjat ", indica el comunicat.

La denominació "corrupció a la terra" és la que a l'Iran es dóna als càrrecs més greus com ara l'assassinat, el terrorisme o l'alçament en armes contra l'Estat, i que la jurisprudència islàmica sol castigar amb la forca.

Detingut el 2019

Ruholá Zam, que va viure diversos anys exiliat a França, va ser detingut el 2019 a l'Iran pel servei d'intel·ligència del Cos dels Guardians de la Revolució, després de caure "en un parany" d'aquest grup d'elit que van aconseguir que viatgés a l'Iran, segons publicà en el seu moment aquest cos militar. Segons les autoritats, Zam va aprofitar la seva condició de fill del clergue Mohammad Ali Zam per acostar-se a les bases d'alts responsables de país i obtenir informació delicada sobre el règim teocràtic.

Durant les protestes que van esclatar al desembre de 2017 a l'Iran contra la carestia i que van derivar en crítiques contra el sistema, el canal de Telegram Amadnews -de Zam- va publicar nombroses informacions i imatges. Aquest canal va ser bloquejat per l'Iran, que va acusar l'activista i periodista d'incitar a la violència i de ser "una eina en mans de serveis d'espionatge estrangers".

Aquestes protestes, en què van morir més d'una vintena de persones i milers van ser detingudes, van ser seguides d'altres el novembre del 2019 contra la pujada del preu de la gasolina i el sistema teocràtic iranià, que van ser encara més mortíferes. Zam ja va estar empresonat a l'Iran per la seva participació en les manifestacions de el Moviment Verd del 2009 contra la reelecció del president ultraconservador Mahmud Ahmadinejad. Després de ser alliberat, es va exiliar a França, on residia fins el seu arrest l'any passat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —