Plaça Major Sant Martí d'Empúries
Publicat el 05 de setembre 2020

Els grecs van tenir bon ull quan es van assentar a Empúries cap al segle 580 aC. El seu objectiu era merament comercial i van fundar la metròpoli sobre el turó de Sant Martí. Avui en dia, sobre la història dels grecs foceus i posteriorment dels romans, s'hi troba un petit poble del tot pintoresc amb aires medievals.

Sant Martí d'Empúries és un veïnat dependent del poble de l'Escala. Per arribar-hi només cal seguir el passeig que va des del terme municipal fins el poblet. Un recorregut del tot agradable. El mar conjuntat amb els pins frondosos i la brisa salada del Mediterrani crea un ambient nostrat que encisa. Sobretot, cal parar especial atenció al tram que deixa al descobert el jaciment de les ruïnes d'Empúries, i que inevitablement et transporta segles enllà entre àmfores, garum i àgores.

    Passeig d'Empúries amb l'Escala al fons, fotografiat des de l'entrada a Sant   Martí d'Empúries

Una vegada arribat al final del passeig i deixant enrere l'última platja que encara conserva l'antic moll grec, s'hi troba un petit turonet amb una pujada que condueix fins a l'entramat urbà de Sant Martí d'Empúries. Al segle IX aC hi van arribar els primers habitants. Tres segles després es van establir relacions comercials amb fenicis, púnics i foceus massaliotes, que van marcar l'inici de les negociacions que van fer d'Empúries un dels ports més importants de la Mediterrània. Des de llavors, Sant Martí ha estat sempre habitat de forma continuada.

     Vista del turó sobre el qual està el poble de Sant Martí

El primer edifici que es veu quan s'accedeix al poble és la Casa del Servei Forestal que té una façana principal d'estil modernista. Només entrar a la vil·la trobem la Plaça Major concorreguda per visitants i per diferents terrasses de restaurants que aprofiten la màgia de la zona per oferir els seus àpats. També hi ha l'església de Sant Martí que es va erigir l'any 1538, sobre el temple preromànic de l'any 926. I és que Sant Martí va ser seu del comtat d'Empúries fins al 1064. Actualment encara es conserva una bona part de la muralla medieval.

 

 

Els seus quatre carrerons estan empedrats i engalanats amb plantes i flors dels pocs veïns i veïnes que hi viuen. Hi regna la quietud i la calma, fins i tot, dona la sensació que es tracta d'un poble particular. Suposo que les seves modestes dimensions contrasten amb la seva aparença del tot diferent a la que estem acostumats i acostumades..

Si voleu descobrir una perla dins de l'Escala i transportar-vos a un espai que fou el punt neuràlgic del Mediterrani, no dubteu en anar-hi. Creieu-me, hi voldreu tornar.

     Carreró dins del poble de Sant Martí d'Empúries

 

Com arribar-hi

En transport privat, a 144 quilòmetres de Barcelona per l'AP-7. 

Direcció: Girona - França

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —