Les persones sense llar han perdut espais per a dormir, vestir-se i menjar calent a Barcelona
Per ACN
Publicat el 25 d’agost 2020

Aquest dimarts, la Fundació Arrels ha denunciat que les persones sense llar no tenen tants espais on dormir, vestir-se i menjar calent a Barcelona respecte a l’any anterior. El mapa que fa l’entitat cada any amb els recursos per les persones sense llar incorpora 42 serveis d’higiene, d’alimentació, per dormir i per defensar drets bàsics que se situen en 36 recursos diferents. Denuncien que “aquesta xarxa s’ha debilitat” i reclamen més espais. Tot i això, valoren les 260 places habilitades a la Fira de Barcelona i demanen que no es tanquin a finals de setembre com està previst. 

L’entitat apunta que a l’estiu, la situació és més complicada per a les persones que viuen al carrer. Sobretot a l’agost, hi ha recursos privats per resguardar-se que han de tancar. A més, aquest any se li suma la Covid-19, que ha fet que hi hagi espais que han hagut de tancar o reduir l’aforament. Els serveis de dutxa segueixen el mateix patró: hi ha espais que han abaixat la persiana i d’altres que només ofereixen els serveis a les persones habituals del centre.

El mapa “(Sobre)viure al carrer a Barcelona” evidencia que “s’han perdut recursos” en relació a l’any passat. Per exemple, de robers que es gestionen des de parròquies i que no funcionen per manca de voluntariat, o espais més grans que actualment no tenen el servei de dutxa. En el cas dels robers, però, dels sis recursos que l’any passat figuraven al mapa, en l’actualitat, només n’ha un d’obert.

Des de la Fundació Arrels també exposen que s’han tancat les llistes d’espera per dormir als albergs. Fa un any, les llistes eren de 2 a 3 mesos, i abans de la Covid, oscil·lava entre els 5 i els 7 mesos. Actualment, les llistes d’espera, segons el comunicat de l’entitat, estan tancades. 

Menjar calent també s’ha complicat, segons l’entitat. Els menjadors socials han reduït torns i aforament, però s’han obert altres espais que donen menjar per emportar. Ara s’ha recuperat la norma que diu que una persona no pot anar més de tres cops a l’ant al menjador sense una derivació dels serveis socials. Això, però, limita l’accés al servei a gent que fins ara hi acudia, i que està igualment necessitada.

Propostes 

Davant aquests fets, la Fundació Arrels proposa a les institucions incrementar els recursos per garantir una millor atenció a les persones sense llar. Reclamen apostar per espais d’allotjament a llarg termini, obrir espais nocturns per dormir, i que siguin de baixa exigència en quant als límits temporals; habilitar més espais de dia amb dutxes o consignes; i atendre les persones sense llar des de cada municipi per no desvincular la persona del seu context ni saturar els sistemes d’atenció.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —