Un petó lèsbic viral reviu a les falles
Per EFE
Publicat el 03 de setembre 2021

El petó lèsbic de dues dones vestides de fallera, que va revolucionar les xarxes socials en 2014 quan va ser portada d'una revista gai, ha reviscut el seu protagonisme com a figura central d'una falla de la secció Especial de Torrent (València) que l'artista Raúl Martínez "Chuky" per fi podrà plantar.

"És una satisfacció increïble", reconeix a EFE el seu creador, el monument del qual pertany a la comissió Cronista Vicent Veguer i Esteve que, sota el lema "T'ho veus?" (T'ho veus?), pretén fer una "reflexió" sobre col·lectius invisibles i enviar un missatge de "implicació i responsabilitat social".

Ninots de personatges reals

La singularitat del monument és que "els ninots estan reconstruïts a partir de persones i històries reals", ressalta l'artista, que conta que des de principi de 2019 han estat "en constant contacte" amb ells i fins i tot han pogut posar en comú aspectes "com el succeït amb la pandèmia".

Una fallera major que sobrepassa els 30 anys, un home que és "faller major" o un president amb síndrome de Down o alguna discapacitat són algunes de les figures que exposarà aquest monument faller reivindicatiu, la rematada del qual seran les dues falleres besant-se i que té uns vuit metres d'alt.

"No és especialment alt o gran però sí prou, i el missatge és l'important", assegura "Chuky", amb una trajectòria lligada a projectes de gran importància social i que, avança a Efe, ja treballa per a plantar en 2022 per a la mateixa comissió una falla sobre la pandèmia i que, per això, la covid "no s'ha colat" en aquest monument en diferit.

És un monument de "integració i visibilització", apunta, que reflexiona sobre "per què uns certs col·lectius no apareixen en mitjans, en les revistes, en un munt de llocs i en les Falles, quan sempre diem que són un reflex 100% fidel de la societat".

Quan va presentar el projecte de monument per a aquesta falla de Torrent, que doblegava el seu pressupost habitual fins als 20.000 euros, l'artista va confessar que havia quedat "impactat" quan fa cinc anys va veure en la portada de la revista EGF and City el petó d'amor lèsbic de les falleres pel "valenta" i "bonica" que era.

"Va fer molt enrenou, va saltar a les xarxes socials i als mitjans i es va debatre en el món faller", recorda l'artista, al qual la idea va germinar per a poder plasmar-ho amb volum en una falla i que ara, després d'any i mig per la suspensió de les Falles de 2020 i l'ajornament de les d'enguany, és una realitat al carrer.

L'encàrrec va arribar amb motiu de la celebració en 2020 del 25 aniversari d'aquesta comissió fallera que erigeix com a lemes els projectes socials i el treball per una causa, i que va demanar a "Chuky" un monument que reflectís aquesta filosofia.

"Chuky" pertany a la tercera generació d'una família d'artistes fallers que, des que en 2014 va dedicar la falla de la comissió La Ferroviària a la seva àvia i la seva experiència amb alzheimer, ha lligat les seves falles a PayaSOSpital, l'autisme infantil, la síndrome de Down, la violència masclista o la paràlisi cerebral.

Precisament, en 2019, "La falla que no hauria d'existir" que va plantar per a la comissió García Lorca-Oltà, rematada per un home i una dona nus com a símbol de la igualtat, va guanyar el premi Caliu, amb el qual es distingeix a monuments que treballen per la diversitat, la igualtat i la no discriminació.
Els ninots s'han realitzat amb un escanejat digital de persones o peces reals, una tècnica que ja havia usat, i que després s'han replicat en gran en suro i fusta, els materials amb els quals es fabrica, de manera que aconsegueixen que siguin "el més fidedignes possible i bastant naturals".

Amb la vista posada al 2022

Reconeix que tots estan pensant "en les Falles de 2022", que creu que "encara no seran com les que hem conegut fins ara perquè estem a sis mesos vista i encara estarà la pandèmia, però seran una mica més actives, més alegres i més festives".

"Ara era necessari cremar els monuments de 2020 i tancar un cicle", assegura per a afegir que el que tindrà lloc amb la Cremà del diumenge es deu a "una qüestió logística i també econòmica".
Assegura l'artista que calia "buidar els tallers per a continuar treballant" i conclou: "Les falles es creen per a ser cremades i aquesta és la seva concepció; allargar-les en el temps no té sentit perquè ens bloqueja artística i logísticament".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —