- vídeos -
Veïns i entitats lamenten que, malgrat la davallada de narcopisos al Raval, encara hi ha punts de venda actius que degraden el barri
Per Abril Ballesteros , Marc Cases i Júlia Albacar Subirats
Publicat el 04 de desembre 2020

Molts veïns del Raval fa anys que es queixen d’haver de conviure amb narcopisos als seus blocs i de la inacció de l’administració per resoldre el problema. Un cas paradigmàtic al barri és el de la Carmela, que convivia amb tres narcopisos fins al març. Una operació policial en va desmantellar un i espantar-ne un altre, ara “adormit”. Així doncs, actualment, tot i que el fenomen narcopís s’ha convertit en residual, segueixen existint punts de venda al barri. 

Molts dels avenços en la lluita contra els pisos de la droga s’han d’atribuir a l’organització i activisme dels veïns del barri. El paper de la plataforma Acció Raval, fundada l’any 2016, ha estat clau per denunciar el tràfic de drogues i l’especulació immobiliària a Ciutat Vella. Ángel Cordero, qui n’és el portaveu, lamenta la degradació del barri per culpa dels fons voltors que són propietaris de la majoria d’immobles on s’instal·len els narcotraficants, així com de la passivitat de l’administració.

La mediatització del problema dels narcopisos al Raval, a més, ha contribuït a l’estigmatització del consum de drogues, ja latent. Des de Metzineres, una cooperativa que treballa amb dones en situació de vulnerabilitat, lluiten per tombar aquesta imatge i denuncien les traves amb què es topa la gent que consumeix a l’hora de trobar feina, casa i rebre atenció sanitària.

A escala institucional, Natàlia Martínez, consellera del districte de Ciutat Vella, explica que l’Ajuntament actua en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra per desmantellar els narcopisos, després d’un llarg procediment d’estudi dels casos. També afirma que l’Ajuntament ha aconseguit asseure’s a negociar amb Cerberus, un fons voltor estatunidenc propietari de múltiples immobles a Barcelona, tot i que sense resultats prometedors per al futur de la lluita contra els narcopisos al Raval.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
- vídeos -
— El més vist —