Sánchez
Per ACN
Publicat el 15 d’abril 2021

El pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que el govern de Pedro Sánchez presenta avui al Congrés —i que ha d'enviar a Brussel·les abans del 30 d'abril— inclou, entre d'altres qüestions, una reducció dels contractes de treball a tres modalitats, un estable per al conjunt de les activitats, un altre temporal per a les feines d'aquesta naturalesa i un de formació.

El text, de 211 pàgines, subratlla que entre l'any passat i el que va d'aquest s'han abordat les reformes "més urgents" en resposta a la pandèmia, com els ERTO o la regulació del teletreball, però alhora subratlla la necessitat d'una reforma de més abast per, entre d'altres, assegurar l'ocupació als col·lectius més afectats per reduir la desocupació.

Atacar aquest front, indica l'executiu, implica "centrar els esforços" en el primer semestre en un pla de xoc contra l'atur juvenil, la modernització de les polítiques actives d'ocupació i del SEPE i l'establiment d'un mecanisme transitori d'ERTO fins a finals del 2021 que impulsi la reincorporació dels treballadors.

En paral·lel, afegeix el text, es negociaran les reformes de més abast avançant en cinc elements: simplificació de contractes, nou mecanisme d'estabilitat en l'ocupació i el suport a la transició, modernització de la negociació col·lectiva, regulació dels subcontractes i revisió de les bonificacions.

Reforma de les pensions

Pel que fa a les pensions el text preveu una reforma del sistema en el marc del Pacte de Toledo. Així, "per reequilibrar el sistema", s'incorporaran ajustos i incentius per "aproximar l'edat efectiva de jubilació a la legal" —el ministre Escrivá anunciava ahir pagaments de fins a 11.000 euros per any de jubilació ajornat—, es modificarà el sistema de cotització de treballadors autònoms, es promourà el desenvolupament de "sistemes complementaris de pensions" i "es culminarà la separació de les fonts de finançament", entre d'altres.

A més, el text recorda que en la línia de reforçar la sostenibilitat del sistema a llarg termini, l'executiu ha impulsat les tasques de la comissió parlamentària del Pacte de Toledo per a la reforma de les pensions, que el novembre del 2020 va oferir un seguit de recomanacions. Ja s'estan incorporant un conjunt d'ajustos que han eliminat els règims especials i progressivament van augmentant l'edat de jubilació, "en línia amb l'augment de l'esperança de vida", fins arribar als 67 anys el 2027.

Noves mesures de cara als desnonaments i lloguer

D'altra banda, el president espanyol també ha anunciat al Congrés que un cop acabi l'estat d'alarma el pròxim 9 de maig el seu executiu prorrogarà tres mesos més totes les mesures dels darrers reials decrets en matèria de desnonaments i lloguer. Sánchez ha assegurat que l'objectiu del seu govern és que "no es quedi ningú enrere" i defensa "una vida digna".

D'aquesta manera es prorrogarà tres mesos la possibilitat de demanar una moratòria o condonació parcial del lloguer quan el propietari sigui un gran tenidor o una entitat pública. També s'amplien tres mesos els contractes que es poden acollir a una pròrroga extraordinària de sis mesos del lloguer en els mateixos termes que el contracte que expiri.

L'executiu mantindrà fins a l'agost la prohibició de desnonar famílies vulnerables

A més, es prorroga la suspensió dels desnonaments i llançaments a arrendataris vulnerables sense alternativa habitacional, incloses les llars afectades per processos de desnonaments que no derivin de contractes de lloguer, sempre i quan hi hagin dependents, víctimes de la violència masclista o menors d'edat a càrrec.

Totes aquestes mesures tenien vigència fins a la finalització de l'estat d'alarma, el 9 de maig, i es prorrogaran fins el 9 d'agost. Segons Sánchez es complementen amb altres mesures que ja estan en marxa sobre habitatge, entre les quals pretén sumar en breu la Llei d'Habitatge.

Sánchez reivindica els valors de la República

Sánchez ha obert el debat recordant el 90 aniversari de la proclamació de la República, un projecte "modernitzador" que "buscava la consolidació de la pau" i "prioritzar el valor de la democràcia".

"Aquell projecte que va néixer avui fa 90 anys era el primer d'Espanya que apostava per l'educació i la ciència com a motor de la modernitat", ha dit, i el darrer vincle amb aquell projecte és la signatura de l'entrada d'Espanya a la Unió Europea el 1985.

"30 anys després els rellotges no s'aturen i seran la democràcia, la Constitució i Europa les que s'imposin al discurs de l'odi i ens ajudin a superar la pitjor crisi sanitària, econòmica i social".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —