Plaça Masadas, Barcelona
Publicat el 26 de juliol 2020

A vegades per trobar cal perdre’s, sortir del batibull del centre i immiscir-se pels petits barris que voregen el cor de Barcelona. Racons inusitats per forans, però del tot quotidians pels veïns i les veïnes que hi viuen i gaudeixen dels seus espais. Si teniu ganes de descobrir un indret d’aquest estil podeu treure el cap per la Plaça Masadas, al barri de la Sagrera.

Segurament, per a moltes persones és totalment desconeguda, potser en teniu una idea desdibuixada o us sona i no sabeu per què. És normal, ja que últimament s’ha convertit en l’escenari protagonista de diferents videoclips, com el de ‘Lligar no és lo teu’ de la Suu o de la cançó ‘T’estimo bastant’, del grup d’animació Xiula. Tot i així, seria erroni reduir la peculiaritat de la plaça a aquests esdeveniments.

La plaça Masadas va ser edificada a finals del segle XIX i és una de les quatre places porticades que queden a la nostra ciutat. Queda força amagada envoltada d'edificis i carrerons però té un interior ampli vorejat per pruners que despunten a la primavera i al bell mig hi ha una petita font senzilla, on alguna vegada - volent o sense voler-ho - hi ha acabat capbussat més d’un infant.

Si bé, abans era un mercat cobert on els pagesos de la zona venien els seus productes en parades, ara és el centre lúdic del barri. Ben d’hora, els bars i les cafeteries, reclosos sota els arcs, obren les seves persianes pels matiners que llegeixen el diari mentre remenen el tallat o pels amants de la gresca que encara no han aclucat l’ull, però que anhelen un esmorzar que faci honor a la nit viscuda. Tot és calma, no hi ha enrenou, només el silenci d’un dia que encara està per estrenar. 

A mesura que passen les hores la situació es va esparverant, la sortida dels infants de l’escola és imminent i la plaça es transforma: crits, plors, pilotes amunt i avall, patinets, acrobàcies, rialles i dibuixos amb guixos de colors que li donen un toc naïf a l’estil neoclàssic de les arcades.

A la que cau el vespre les terrasses s’omplen de vida, celebracions, retrobaments, comiats, quedades després d’un dia llarg de feina o la colla de sempre. Després que els bars recullin la parada sempre queda l’opció de seure en els bancs i descompassar-se del temps entre llargues converses, històries secretes o somnis llunyans. 

Tot i això arriba un moment que toca prendre la decisió de si ets partidari de l’endemà llegir el diari mentre fas el cafè o si ets dels que vol un gran esmorzar com a colofó d’una bona festa.

I és que la plaça Masades té un no-sé-què càlid que transporta a una infància de confeti i garlandes, o potser, només té l’atracció que tenen totes les places, sigui com sigui, aneu-hi.  

Com arribar-hi 

A 6 minuts caminant de la parada de metro de L1-La Sagrera (sortida Jardins d'Elx).
Direcció: Pl Masadas, 1
Districte: Sant Andreu
Barri: La Sagrera 
Població: Barcelona

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —