Plaça de Prim
Publicat el 08 d’agost 2020

Situada ben a prop del mar, entre els carrers de Fernando Poo i del Laberint s’amaga la Plaça de Prim. Un emblemàtic racó del Poblenou que respira, encara, l’encant del que havia estat un poble de pescadors. Tres immenses bellaombres, una anodina font central, uns quants bancs i un sol restaurant són tot el que necessita la Plaça de Prim per captivar-te. Només falta tancar els ulls i imaginar-te l’olor de sal.

La plaça data del 1851, tot i que no fou fins al 1856 quan s’urbanitzà. En un primer moment va ser anomenada Plaça d’Isabel, però per honrar al General Prim i la fi de l’absolutisme monàrquic fou rebatejada el 1856. I va ser al seu voltant on es va establir el primer nucli urbà del Poblenou, barri de vocació marinera fins i tot abans que es convertís en una zona industrial.

L’atractiu de la plaça, doncs, no s’entén sense els edificis circumdants, blancs i humils, que daten del segle XIX i encara conserven l’estructura característica dels barris mariners: de planta i pis, o de planta i dos pisos. Les baixes construccions – que contrasten amb la imponent mida d’altres edificis d’una zona en constant transformació – eren els habitatges dels pescadors de l’antic Poblenou, on la vida al carrer i la flaire del peix eren intrínseques.

Un dels carrers que envolten la Plaça de Prim

Tal com es podria esperar, la plaça – lloc de trobada per antonomàsia - es va convertir en l’espai idoni de reunió i esbarjo dels obrers i els pescadors del barri, on s’aturaven abans d’anar a agafar les seves barques a la platja. Una tradició que s’ha perpetuat fins avui en dia. Els veïns i veïnes del barri – que tenen una vida cultural i social molt intensa – aprofiten l’ombra dels tres grans arbres de la plaça per reunir-se i comentar la jornada. Des dels més veterans, fins als més petits, gaudeixen d’un espai allunyat del soroll, les presses i el trànsit. Un tresor enmig del Poblenou, però desconegut per molts, fins i tot, pels mateixos barcelonins. Fet que se suma a la seva màgia.

I, per si no fos prou, en un lateral de la Plaça de Prim es troba el restaurant ‘Els Pescadors’ on s’ofereix, per descomptat, menjar mariner. Una antiga casa de menjars de la qual encara conserva les taules de marbre i els bancs de fusta adossats a la paret, reconvertida en un dels millors restaurants de peix de Barcelona. Un sopar a la fresca en una nit d’estiu, acompanyat de la serenor de la plaça, és tot un privilegi.

La Plaça de Prim recull la personalitat i les arrels de Poblenou. Passejant-hi pots oblidar-te de totes les preocupacions i maldecaps del dia a dia, i submergir-te en una Barcelona del passat, simple i modesta. Una senzillesa que encisa. Sigui com sigui, aneu-hi.

Com arribar-hi

A 8 minuts caminant de la parada de metro de L4 - Poblenou.

Direcció: Plaça de Prim

Districte: Sant Martí

Barri: Poblenou

Població: Barcelona 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —