Els plans de l'ONU per protegir el planeta podrien desplaçar 300 milions de persones - Diari de Barcelona

El pla de les Nacions Unides per tal de protegir el 30% del planeta podria derivar en “greus violacions” de drets humans i causar un “dany social irreversible” a 300 milions de persones, denuncien 128 ONG i experts en una carta a la Secretaria de Biodiversitat de l’ONU.
En la missiva, els signataris de tot el món assenyalen que si bé és necessari incrementar l'ambició dels compromisos per afrontar l'emergència climàtica i protegir la biodiversitat, consideren la meta 30x30 contraproduent, perquè podria desposseir de les seves terres i posar en risc la supervivència dels "més desfavorits i menys responsables d'aquestes crisis".
El comunicat remès per Survival International, organització dedicada a la defensa dels pobles indígenes, explica que la Conferència de les Parts del Conveni sobre Diversitat Biològica (CDB) de Nacions Unides té previst aprovar el maig del 2021 un nou objectiu per aconseguir la protecció del 30% de la superfície terrestre pel 2030.
"No ens deixem enganyar pel bombo de les ONG de conservació i els seus finançadors governamentals i de l'ONU. Això no té res a veure amb el canvi climàtic, la protecció de la biodiversitat o evitar les pandèmies, de fet és probable que contribueixi al seu empitjorament", va assenyalar el fundador de Survival International, Stephen Corry. A parer seu, "més aviat es tracta d'una qüestió econòmica, de control de la terra i dels recursos, i un atac total a la diversitat humana".
It's official. @Survival @MinorityRights and others are taking on world leaders + big conservation orgs to stop the biggest land grab in history...
— Survival International (@Survival) September 2, 2020
It's the #BigGreenLie, which will reduce hundreds of millions of people to landless poverty.@mremaehttps://t.co/eHK6TB0Uls
Una proposta amb cost humà
Les organitzacions van denunciar que la meta 30x30 suposarà duplicar l'actual superfície terrestre protegida durant la propera dècada i van alertar del "cost humà de la proposta". Així mateix, van manifestar la seva preocupació per l'eficàcia de la mateixa com a mesura mediambiental, davant “l'augment de la militarització", com és el cas de la conca del Congo a Àfrica i el sud d'Àsia en els últims anys.
En aquesta línia, consideren que la meta s'ha plantejat "sense dur a terme una avaluació prèvia" de l'impacte social i de l'eficàcia de l'anterior meta de protegir el 17% d'àrees terrestres adoptada per la CDB el 2010.
Les organitzacions van apuntar que l'esborrany preliminar del Marc Mundial de la Diversitat Biològica (MMDB), "no preveu" cap garantia eficaç per protegir les terres, els drets i els mitjans de vida dels Pobles Indígenes i altres comunitats que depenen de les seves terres. Això constitueix "una violació de la normativa de l'ONU i del dret internacional", van assegurar.

