El plàstic ja es troba als teixits i òrgans humans
Per EFE i Redacció
Publicat el 18 d’agost 2020

Els plàstics, que contaminen tots els elements del planeta (terra, aigua i aire), han arribat fins als teixits i òrgans humans, segons un estudi que es va presentar aquest dimecres al Congrés virtual de Tardor de la Societat Americana de Química (ACS). Era, en veritat, qüestió de temps. Ara s'ha confirmat. La major part de les bosses o de les ampolles d’aigua es descomponen en el medi ambient, però alguns fragments o microplàstics —inferiors a 5 mil·límetres— no biodegradables romanen en l’entorn i acaben sent ingerits pels animals i també per les persones quan mengen, beuen o respiren.

Segons informa 20minutos, per a l’estudi es van analitzar 47 mostres de teixits cerebrals, pulmonars, del fetge, de la melsa i dels ronyons. Als resultats es va corroborar la presència de diferents components plàstics en totes les mostres analitzades, incloent-hi bisfenol A, del qual es coneix que té efectes nocius per a la salut.

Es tracta del primer estudi que ha analitzat l’existència de microplàstics en teixits d’òrgans humans. Amb la informació proporcionada pels donants, els investigadors esperen poder conèixer els possibles orígens dels fragments. Els autors de l’estudi han creat, a més, un programa informàtic l’accés del qual serà universal amb l’objectiu que científics de tot el món puguin realitzar l’experiment i comparar els resultats al llarg del temps i de l’espai. 

Fins ara, se sap que aquests fragments generen inflamació, càncer i problemes de fertilitat als animals, però es desconeixen les conseqüències que poden tenir en les persones. “No volem ser alarmistes, però és preocupant que aquests materials no biodegradables que estan presents a tot arreu puguin entrar i acumular-se als teixits humans, perquè no coneixem els possibles efectes sobre la salut”, ha declarat a 20minutos el coautor de l’estudi Varun Kelkar. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —