Torra al Parlament
Publicat el 07 d’agost 2020

La jornada parlamentària ha començat amb una sessió ordinària de la Diputació Permanent on s’ha demanat la compareixença dels consellers El Homrani i Bargalló. El plat fort del dia, però, s’ha fet esperar. El ple extraordinari sobre la monarquia sol·licitat pel president Torra havia de començar a les 11, però el president no ha pres la paraula fins a les 12:45, a causa d’una petició de reconsideració que Ciutadans ha presentat a la Mesa. El grup parlamentari creu que la sessió és “contrària” a l’Estatut i a la Constitució, però la petició només ha rebut el suport del mateix partit polític i l’abstenció del PSC. 

Poc abans de començar, ha arribat una notícia rebuda amb alegria pels partits independentistes. El jutge belga ha decidit rebutjar l’entrega de l’exconseller Lluís Puig, ja que considera que el Tribunal Suprem “no és competent” per demanar l’ordre. El vicepresident primer Josep Costa valorat la decisió com una “victòria que no és un fet aïllat”. El president Torra també se n’ha fet ressò a l’inici de la seva intervenció a un hemicicle pràcticament buit per les mesures contra el coronavirus. “Si el Tribunal Suprem no és competent per jutjar el conseller Puig, no és competent per jutjar cap dels altres”. Per això, ha demanat "la nul·litat del judici farsa, l'alliberament de presos polítics i el retorn dels exiliats, i l'amnistia per tots els encausats”. 

"On són els republicans espanyols?"

Torra ha criticat la “complicitat” del govern espanyol i ha estat especialment dur amb els ministres de Podemos. “Hem sentit alguns escarafalls a Twitter”, ha dit el president. També ha incidit en la “responsabilitat solidària” dels governs i ha considerat que l’única “protesta responsable” és la dimissió de tots els membres de l'executiu que estiguin en desacord amb el que ha passat. També ha lamentat que Catalunya sigui l’única comunitat on s’hagi fet un ple sobre aquest tema. “On són els republicans espanyols?”, ha preguntat Torra. 

Carlos Carrizosa, diputat de Ciutadans, ha criticat que el president convoqués un ple monogràfic per tractar la monarquia i no per altres temes com la sanitat o la corrupció. A més, ha considerat que la població no comparteix la “urgència” d’aquesta sessió que ha qualificat d’una “maniobra de distracció” per la “nefasta gestió” del govern davant la pandèmia del coronavirus. Responent a la cita que Torra ha fet a Valle-Inclán en el seu discurs, Carrizosa ha descrit d’”esperpèntic i grotesc” que es convoqui un ple sobre la suposada corrupció de la monarquia quan a CDC hi ha casos greus. 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat estabilitat per “donar una bona gestió” i defugir de “l’oportunisme”. També ha avisat que als socialistes “no ens trobaran jugant a desestabilitzar les institucions”. Qui realment s’ha convertit en el protagonista inesperat de la jornada han estat els seus socis de govern. En Comú Podem ha rebut crítiques de la majoria de grups parlamentaris, tant de dreta com d’esquerra. Uns han considerat que el partit no ha estat a l'alçada del seu republicanisme i els altres els han acusat de no tenir un paper com el PCE a la transició. Jéssica Albiach s’ha defensat afirmant que “per alguns, qualsevol excusa és bona per intentar fer caure al govern central” i que dins de l’executiu “són més útils per a la ciutadania”.

Després de la pausa per dinar, ha estat el torn de la diputada de la CUP Natalia Sànchez, que ha entrat a l’hemicicle amb crosses i el peu enguixat. Sànchez ha qualificat la monarquia com una institució “caduca, antidemocràtica i hereva del règim franquista”. També s’ha dirigit als comuns en la mateixa línia que Torra i els ha recordat que ells “no estan al sofà de casa”, sinó al govern. 

El subgrup parlamentari popular i el seu representant Alejandro Fernández han defensat la monarquia parlamentària com una fórmula que combina la “continuïtat històrica de les nacions amb la modernitat democràtica”. També ha recriminat als comuns una “sobreactuació” i acabat la seva intervenció exclamant “Visca el Rei”. 

Per Esquerra Republicana, amb el cas de l’exmonarca ja no hi ha presumpció d’innocència perquè les evidencies ho desborden. Sergi Sebrià ha recriminat a la premsa espanyola haver de conèixer les informacions sobre Joan Carles I per mitjans internacionals i ha acusat al Tribunal Suprem de “mirar a una altra banda”. També ha demanat als “garants de la constitució” que expliquin on “queda la igualtat davant la llei”. Seguint la tònica general del ple, ha criticat a En Comú Podem i els ha acusat de decebre “massa gent que els havia posat esperança”. 

La sessió s'ha pausat a dos quarts de sis per permetre que els grups presentin les seves propostes de resolució sobre el debat. A les vuit, els diputats tornaven a estar convocats a l'hemicicle per votar-les, però una reunió de la Mesa ho ha endarrerit. Els grups parlamentaris popular, socialista i de Ciutadans han presentat reconsideracions a algunes de les propostes de resolució de la resta dels grups.

A un quart de deu del vespre, finalment el ple s’ha reprès amb les intervencions de tots els grups parlamentaris per defensar les seves propostes de resolució. Just abans de la votació final, el senyor Carrizosa ha fet notar que el lletrat major del Parlament ha mostrat dubtes sobre la possibilitat de publicació d’alguns punts de les propostes de resolució. 

La sessió ha acabat amb l’aprovació de la resolució presentada conjuntament per JxCat, ERC i la CUP on es declara que “Catalunya és republicana” i “no reconeix cap rei”. A més, el Parlament “denuncia la connivència dels poders executius, legislatiu i judicial” per no fiscalitzar l’acció de Joan Carles I. Finalment, la resolució reivindica que l’única manera de “superar aquest règim monàrquic és construir efectivament la República catalana”. 

El Parlament també ha instat la Generalitat a personar-se en la causa del 3% que afecta CDC. En canvi, l’hemicicle ha rebutjat la proposta de Ciutadans de reprovar el president Torra per comparèixer al Parlament per una qüestió sobre la qual no “té competències”. La sessió ha acabat sobre dos quarts d’onze de la nit. 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —