Podem no ser Madrid? - Diari de Barcelona

rebrots
Podem no ser Madrid?
Sàmper avisa que amb "tres o quatre dies de mala gestió" Catalunya es pot posar al mateix nivell que la capital espanyola
A la capital espanyola ja no saben en quina onada estan. La taxa de contagi a Madrid està en 740 casos per 100.000 habitants en 14 dies. Un total de 45 àrees sanitàries (una mica més d'un milió de persones) estan sota mesures de confinament. Mesures insuficients a ulls dels experts sanitaris i del govern espanyol, que ha protagonitzat un xoc de trens amb el govern de la Comunitat de Madrid que s'ha resistit a escoltar les seves recomanacions davant l'augment de casos.
La taxa de contagi en Madrid està en 740 casos per 100.000 habitants en 14 dies
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha emplaçat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a revisar les seves decisions per aturar l'expansió de la Covid-19 ja que Madrid està en seriós risc sanitari.
En una intervenció des de Barcelona, Illa ha demanat a Ayuso que deixi de banda la política i escolti la ciència: "No estem en una batalla ideològica, sinó epidemiològica contra el virus". En ser preguntat sobre si el govern espanyol es planteja prendre decisions pel seu compte, Illa ha insistit que feia un emplaçament al govern d'Ayuso "amb la màxima lleialtat" perquè actuï i estengui les mesures de limitació de la mobilitat al conjunt de Madrid i a les poblacions amb més de 500 casos per cada 100.000 habitants.
"No estem en una batalla ideològica, sinó epidemiològica contra el virus"
Illa ha fet aquestes declaracions després de participar telemàticament des de la delegació del govern espanyol a Barcelona en una reunió de seguiment de la Covid-19 amb l'equip del Ministeri de Sanitat.
El ministre ha afirmat que la situació de Madrid és complicada, que venen "setmanes dures" i que hi ha risc per als seus ciutadans i les comunitats autònomes limítrofes. Per això, ha afirmat que cal actuar amb determinació i "prendre el control de l'epidèmia a Madrid" per doblegar la corba.
La Comunidad de Madrid está en una situación de serio riesgo sanitario y nos preocupa. Desde la máxima lealtad institucional, emplazo a la Comunidad de Madrid a seguir las recomendaciones científicas para tomar el control de la epidemia y doblegar la curva. pic.twitter.com/9OHwOIotJL
— Salvador Illa Roca/❤️ (@salvadorilla) September 26, 2020
Illa ha insistit que cal "seguir els consells de la comunitat científica" i ha defensat que des del ministeri ho van fer així durant la primera onada i ho continuen fent.
D'altra banda, ha assegurat que no s'ha trencat l'acord assolit dilluns pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i Ayuso i ha dit que l'executiu estatal treballa "amb la mateixa actitud amb totes les comunitats". En aquest sentit, ha destacat que en altres comunitats, com Catalunya, Navarra o Castella la Manxa, s'han anat prenent mesures i s'ha aconseguit revertir o millorar la situació quan aquesta havia empitjorat. Per això, ha demanat "posar per davant la salut dels ciutadans".
Les dades més enllà de Madrid
No obstant això, el focus mediàtic en la nefasta gestió de la crisi a Madrid i el seu augment exponencial de casos han permès que s'infravalori l'augment de casos de coronavirus al conjunt de l'estat espanyol.
Pel que fa a Catalunya, segons les últimes dades del Departament de Salut, el risc de rebrot es manté per sobre de 200 punts. Entre el 2 i el 8 de setembre aquest indicador estava en 186,84 (per sobre de 100, el risc de rebrot es considera alt). Durant la setmana del 9 al 15 de setembre va baixar a 163,76 i ara (setmana del 16 al 22 de setembre), se situa en 207,59, uns tres punts més que fa 24 hores.
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha advertit aquest dissabte que és molt factible que a Catalunya s'hagin de fer tancaments perimetrals parcials com el que es va aplicar aquest estiu a diversos municipis del Segrià. "Però no ho veiem com a negatiu, veiem-ho com a positiu, és millor tancar 15 dies com va passar al Segrià, que tancar tres mesos tot Catalunya", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.
És molt factible que a Catalunya s'hagin de fer tancaments perimetrals parcials, segons Sàmper
Sàmper ha advertit que, amb una mala gestió, "en tres o quatre dies" Catalunya es pot situar al mateix nivell que Madrid. El conseller ha afegit que no s'ha demanat "encara" tallar la comunicació amb Madrid, tot i que s'han aplicat mesures com controls de temperatura i hi ha "sobre la taula treballar sobre una possible restricció".
Sàmper ha avisat que fer tancaments perimetrals parcials a Catalunya durant les properes setmanes, segons com evolucioni la pandèmia, és un escenari factible possible". "Quan detectem un focus en una ciutat o un poble, com va passar a Igualada, sempre és millor per les persones i per a l'activitat econòmica fer un tancament parcial que acostuma a durar uns 15 dies, que és el temps en què domines aquest brot", ha explicat.
Pel que fa a la Cerdanya, on el risc de rebrot se situa aquest dissabte en 1.709, Sàmper ha dit que la ciutadania ha respost bé a la crida que es va fer a evitar una sortida massiva cap a aquesta comarca durant el pont de la Mercè. En aquest sentit, ha indicat que l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, li ha traslladat que s'ha desplaçat menys gent a la zona i que s'estan complint les mesures de seguretat.
En relació a la situació de la pandèmia a Madrid, el conseller ha recordat que, entre l'AVE i el pont aeri, cada dia es desplacen a la capital espanyola unes 8.000 persones, i que, tot i que encara no s'ha demanat tallar la comunicació amb Madrid, s'estan implementant mesures com el control de temperatura als viatgers a la sortida i a l'arribada. Ha afegit que tenen sobre la taula "treballar sobre una possible restricció" perquè "les dades de Madrid són les que són".
Entre l'AVE i el pont aeri, cada dia es desplacen a la capital espanyola unes 8.000 persones
Tot i això, Sàmper ha fet una crida a no estigmatitzar el que està passant a Madrid: "Podem tenir les mateixes dades en tres o quatre dies de mala gestió, no ens pensem ni que estem tant bé ni que ells estan tant malament, el virus té la seva pròpia vida i va a la seva velocitat".
Prohibició de reunions de més de sis persones
Aquest dissabte ha entrat en vigor la prohibició de reunions socials de més sis persones. Sàmper ha fet una crida a la ciutadania a fer un exercici de conscienciació i prevenció, i evitar així mesures restrictives molt més grans. Les multes previstes per incomplir aquesta norma van dels 100 als 3.000 euros, però el conseller ha remarcat que no hi ha una voluntat "recaptatòria". "La intervenció dels Mossos ha de ser l'última", ha dit, i "no hi ha la intenció de fer entrar els agents a les cases privades, però cal conscienciar-se que ara no toca" fer àpats o reunions de més de sis persones.
En casos de celebracions com casaments o comunions, Sàmper sosté que s'haurien d'anul·lar si no s'és capaç de fer-les amb mesures de seguretat, com ara taules de sis persones amb distància de seguretat i sense ball. "Jo personalment seria el primer en dir que no s'anul·la el casament, però anul·lem el ball posterior i fem taules amb distància per eixos familiars de màxim de sis, així podem fer el casament i la restauració no patirà, però ens he conscienciar", ha conclòs.

