Els veïns de Ciutat Vella obren el debat sobre el CAS Baluard - Diari de Barcelona

L’any 2017 obria les portes el Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS) Baluard a l’edifici Peracamps de Drassanes, amb l’objectiu d’atendre les persones amb problemes de drogodependència. El centre ofereix un tractament integral en consum de cocaïna, heroïna o alcohol; així com serveis de reducció de danys. Tot i això, fa temps que els veïns denuncien la situació que es viu als voltants del centre i es queixen del tràfic de droga i el consum al carrer. És per això que diversos veïns han creat una plataforma que demana el trasllat de la Sala Baluard.
L’Òscar, membre de la plataforma i veí de Drassanes, explica que hi ha “centenars de persones injectant-se a la via pública, amb totes les conseqüències que això comporta: xeringues a terra i al clavegueram, defecacions, baralles, etc.” Asseguren que el centre no té capacitat i que, conseqüentment, les persones acaben consumint al carrer. Explica que això crea molta inseguretat al barri i n’impedeix la normalitat: “Els nens no poden jugar al carrer i hi ha molta gent gran que ja no surt mai." També denuncia que les mesures de seguretat al voltant del centre ja s’han adoptat abans i no han solucionat el problema. “Creiem que el CAS només perpetua el consum de droga, que es ven i es compra als seus voltants.” Entenen que hi ha un problema greu i que és necessari tractar-lo, però denuncien que els serveis es dediquin a la perpetuació del consum enlloc de la rehabilitació. “Nosaltres ja no aguantem més.”
Tot i això, com a resposta a la demanda d’aquests veïns, diverses associacions del barri van emetre comunicat defensant la tasca del CAS Baluard. LÀngel, d’Acció Raval, explica que entenen els veïns, “la situació que viuen no és normal”. Malgrat això, assegura que el problema de Ciutat Vella amb el tràfic de droga fa impensable que el centre de veno-punció no hi sigui. “Si no hi fos, el drama encara seria més gran i el que viuen els veïns de Drassanes es traslladaria a tot el barri en general”, explica l’Àngel. També apel·la a la solidaritat dels altres barris de Barcelona, a col·laborar per poder ajudar les persones consumidores, “el que si que entenem és que el Raval i Ciutat Vella no han de menjar-se sempre tots els problemes”. Tot i això, creu que traslladar la sala no solucionaria el problema, sinó que només el traslladaria. “Ara mateix necessitem solucions a curt termini, que és l’assistència a aquestes persones.”
“Si no hi fos el CAS Baluard, el drama encara seria més gran i el que viuen els veïns de Drassanes es traslladaria a tot el barri en general”
Creu que la reducció de danys és important, preveu malalties i evita morts per sobredosi “fan un munt de coses bé, fan una feina brutal”. Quant a la presència policial opina que només desplaça el problema, “Per què no inundem els carrers d’educadors socials enlloc de policia, que mapegin el barri i facin un diagnòstic de què tenim al carrer?”
Tots coincideixen en el fet que cal una solució, “volem obrir un debat i que en aquest debat s’hi inclogui als col·lectius que treballen amb les persones consumidores, que son els qui tenen la informació i els qui realment saben el que pot fer falta”, diu l’Àngel. “Els que portem tota la vida vivint al barri veiem com el problema apareix i desapareix, se li posa sorra a sobre però sempre acaba tornant, estem molt cansats i volem dignitat per a les persones.” Tot i això, posa èmfasi en què no pot parlar en nom de tots els veïns de Ciutat Vella, “perquè som molts i la forma de ser del barri el fa irrepresentable.”
Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella, explica al Diari de Barcelona que el CAS Baluard és un equipament de salut on s’atenen tot tipus d’addiccions, i que “està dimensionat per les persones que ho necessiten.” Tot i això, assegura que el problema principal és que amb la Covid-19 els protocols del CAS, com els de tots els CAP, han hagut de canviar, “ara mateix si vas a un CAP no pots fer l’espera a dins, sinó que t’has d’esperar a fora”. Això és especialment problemàtic en el CAS per bona part dels usuaris, que consumeixen mentre esperen per entrar-hi, “el fet que hagin de fer la cua a fora és el que fa que tingui un impacte al carrer”. Assegura que ara mateix s’hi està atenent més gent que mai
El regidor de Ciutat Vella explica que les mesures que pren l’ajuntament no es basen només en la vigilància policial, “hi ha una coordinació entre policia, neteja, i professionals de la salut perquè l’impacte que hi hagi al carrer sigui el mínim possible.” A més, puntualitza que en cap cas s’actua contra les persones consumidores, “la policia actua contra les persones que venen droga, és a dir, actua contra els venedors, no actua contra els consumidors”. Assegura que als consumidors se’ls atén i el que no es permet és el tràfic de droga. Explica que la manera d’evitar que la gent consumeixi fora de la sala és evitar la venda de droga.
Rabassa defensa que el model funciona per garantir la salut de les persones consumidores, “s’ha reduït fins a un percentatge irrisori la mort per sobredosi per exemple, que això és importantíssim. A més, hi ha centenars de persones que fan el tractament i estan supervisades per metges i professionals de la salut.”

