- entrevistes -
Per Biel Codina
Publicat el 20 de juny 2024

La sequera, els aldarulls, el consum de drogues i la mobilitat no només són els drames de Barcelona, sinó també els de petites poblacions com Sant Feliu de Codines. El seu alcalde, Pol Cabutí, ens obre les portes de la batllia per explicar-nos-ho. Situada al nord-occidental del Vallès Oriental, és una població d'uns 6.500 habitants que té tres problemàtiques principals: mobilitat, sequera i aldarulls.

Alhora, el batlle ens recalca la importància dels municipis en el procés independentista, evidenciant que no tot es "juga" en el Parlament.


Quins creu que són els grans malestars de Sant Feliu de Codines?
Si me'n vaig un any enrere, hi havia un malestar important en temes de seguretat i civisme a Sant Feliu, tot i que actualment aquest malestar s'ha reduït moltíssim. Un altre és el trànsit: que ens travessi la C-59 amb un trànsit de 10.000 vehicles diaris dificulta la mobilitat i el desenvolupament urbanístic del poble.

Com es va viure la sequera a Sant Feliu de Codines?
Sant Feliu va patir una greu crisi. La sequera semblava un problema de país, però eren els pobles els grans damnificats. En el cas de Sant Feliu, perquè no estem connectats a la xarxa Ter-Llobregat, i amb l'assecament dels pous locals, vam passar uns mesos molt complicats.

Quina va ser la reacció de l'Ajuntament al problema?
Amb absoluta transparència vam comunicar a la ciutadania que Sant Feliu tenia un problema amb l'aigua. A finals de 2023 vam tenir un pic en el qual portàvem 10 camions cisterna al dia, per valor de 2.000 € diaris. Per aquest motiu vam iniciar un programa de conscienciació per reduir el consum d'aigua un 20%, alhora que vam engegar un pla de xoc amb la companyia d'aigües per reduir totes les fuites i construir un nou pou.

Sant Feliu de Codines va entrar voluntàriament en fase d'emergència. Com és?
Hi va haver algun mitjà que va dir Sant Feliu havia entrat voluntàriament en fase d'emergència. No. Voluntàriament, seria com si fos la meva voluntat, no? Realment es va adoptar aquesta mesura perquè la situació d'emergència ens obligava. Pensa que quan a Barcelona entraven en fase d'emergència sense haver portat encara una gota d'aigua amb vaixells, nosaltres ja estàvem portant 10 camions cisterna al dia. Els problemes de Barcelona ja feia temps que eren a Sant Feliu. Tot i això, la col·laboració amb les instàncies superiors va ser crucial per superar la crisi.

Fa anys que es planteja la construcció d'una variant de la C-59 a l'altura de Sant Feliu. Creu que arribarà a ser efectiva?
Falta l'aprovació d'un nou estudi sobre l'impacte ambiental i que els pressupostos de la Generalitat reservin diners per a la seva construcció. Tot i això, els partits del Parlament coneixen la necessitat de Sant Feliu d'una variant. Però clar, com que no es van aprovar els últims pressupostos del govern de la Generalitat, s'ha d'esperar a la formació d'un nou govern en el Parlament. Almenys el projecte ja existeix dins l'hemicicle. És molt positiu demanar i ser pesat, però sempre mantenint una bona relació amb les entitats supramunicipals.

També ha mencionat els aldarulls. A què es deuen?
Sant Feliu ha tingut un creixement de població bestial: els últims 20 anys la població s'ha duplicat. L'encariment dels preus d'habitatge a l'àrea metropolitana ha desplaçat gran quantitat de famílies que busquen un lloguer més assequible. Algunes de les queixes que m'arriben a l'alcaldia venen barrejades amb declaracions racistes, que conceben als nouvinguts com individus que venen a "liar-la".

I vostè què n'opina?
No es pot fer aquesta generalització. Les problemàtiques d'incivisme tenen cert aspecte cultural, però aquests actes també venen de gent amb tots els cognoms santfeliuencs.

Hi té alguna relació el tràfic i consum de drogues?
El tràfic de drogues i el consum d'aquestes és un tema que ha contribuït als aldarulls, però és una pràctica difícil d'erradicar, sobretot pel que fa a la seva distribució il·legal. Des de l'Ajuntament hem imposat importants sancions econòmiques contra aquells locals que venien alcohol a menors o on el consum de drogues era present.

Va optar per pactar amb altres forces polítiques abans de governar en minoria. Per què?
Governar en minoria sempre és una mala opció. Si no pots desplegar els teus projectes no pots governar, i si a l'Ajuntament ho fas en minoria, governaràs per governar. Faltava un regidor per fer majoria i el nostre projecte pel poble s'assemblava al de Junt x Catalunya, així que vam unir forces. Per a nosaltres era important no només compartir una nova forma d'abordar els malestars de Sant Feliu, sinó també tenir un mateix punt de vista sobre el tema nacional.

Com s'aborda el tema nacional des d'un Ajuntament?
S'ha de fer política municipal amb visió de país. És a dir, per un costat, volem fer a Sant Feliu el model de poble que també volem per fer avançar Catalunya i, per un altre, estem convençuts que el projecte nacional és el que fa que també Sant Feliu existeixi i pugui continuar existint de la forma que vol ser. És clar que no faràs la independència des de Sant Feliu, però des dels 900 municipis sí, en la mesura en què tots remin cap a aquesta direcció. Tampoc es farà la independència només des del Parlament sense el suport territorial.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —