El desgel del Pol Nord provoca el descubriment prematur d'una càpsula enterrada al 2018 i que s'havia pronosticat que seria trobada en 30 o 50 anys
Per EFE
Publicat el 09 de novembre 2020
Temps de lectura 4 minuts

El 2018, uns turistes i activistes russos van enterrar al Pol Nord una càpsula del temps pronosticant que, en uns 30 o 50 anys, el desgel provocat pel canvi climàtic en aquesta zona la portaria a algún punt del planeta. 

El futur, però, ha arribat més aviat de l'esperat. Aquest "estrany artefacte" ha estat trobat a quasi 4.000 quilòmetres per dos joves surfistes, Conor McClory i Sophie Curran. Un fet que ha succeït mentre caminaven per la costa del remot comtat de Donegal, al nor-est d'Irlanda, segons han explicat a EFE. 

"Estàvem caminant per la platja de Gweedore, mirant l'estat de les onades, i vam veure que la marea havia deixat al descobert un cilindre metàl·lic, brillant, ben fabricat i amb cargols a l'exterior", relata Conor. Segons ell mateix, van pensar inclús que es podria tractar d'un artefacte explosiu o, segons Sophie, "una urna amb cendres" ja que també hi havia una inscripció en rús amb data de 2018.

Fotografia de la càpsula. Foto: EFE

Amb aquest dubte, van enviar una fotografia a un amic i els hi va dir que la traducció completa era "càpsula del temps 2018", així que se la van emportar a casa per obrir-la i descobrir el seu contingut. A dins, van trobar-hi "fotografies de viatge, poemes, 15 cartes, instruments de vaixell, itineraris, un menú, posagots i, fins i tot, taps d'ampolles de vi". 

¿Què era?

Una de les cartes trobades a l'interior, redactada en anglès per la familia Savelyew, deia: "Tot el que ens envolta està cobert de gel. Creiem que per quan algú trobi aquesta carta no hi haurà més gel a l'Àrtic". El descobriment tant prematur de la càpsula, lamenta McClory, és "una advertencia" sobre la crisi climàtica que afecta a la Terra i resulta "aterrador que el gel estigui derritint-se tan ràpidament". 

Així mateix, van trobar al seu interior informació sobre altres passatgers del vaixell i, en particular, sobre una instagramer russa, Sveta, amb la que s'hi van posar en contacte. A més, asseguren que l'activista va reaccionar amb "absolut shock" al rebre la notícia ja que els hi va "assegurar que calculaven que la càpsula romandria sota el gel durant 30 o 50 anys". 

Una trucada del futur al present

"Vaig agafar el telèfon i vaig escoltar: 'tenim la teva càpsula del temps, l'hem trobat a Irlanda'. No m'ho podia creure que hagués atrevesat tonelades de gel per recòrrer més de 4.000 quilòmetres", explica Sveta a EFE. 

Dos anys abans, el 5 d'agost de 2018, ella i altres 124 persones del grup "Poseidon Expeditions" havien arrivat al seu destí a bord del "50 anys de la Victòria", una trencagels nuclear que des de 1989 porta turistas i activistes al Pol Nord on el corresponent passatge més barat costa uns 30.000 dòlars. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —