Google maps i bandera LGTBI
Publicat el 19 d’agost 2020

Estàs de viatge, posem per cas, en una localitat allunyada de casa teva, com bé podria ser el petit poble costaner d'Arrieta, a Lanzarote (Espanya). És més tard de les dues del migdia, comences a tenir gana i el sol no afluixa. Decideixes dinar fora de l'apartament llogat, i com que no tens cap referència sobre els restaurants de la zona recorres a la guia infal·lible: Google Maps.

Busques què tens a prop i trobes un restaurant que podria encaixar amb els teus requeriments: "Terrassa exterior". "Acollidor". "Informal". "Ideal per a famílies". De sobte, dues insígnies et criden l'atenció: "LGBTQ-friendly" i "Dirigit per dones". I penses, aquesta indicació és realment necessària? Aquesta ha estat una de les polèmiques recents a xarxes.

Les crítiques a aquesta funcionalitat també abunden, al·legant que "es fomenta la igualtat aprofundint en la diferència" o que la lluita s'ha de fer "sense victimismes".

 

L'Alvie i en Christo Casas, malgrat defensar-la, també són crítics i troben peròs a aquest atribut. "L'etiqueta LGTB friendly no m'agrada ja que ens situa com a objectes i no com a subjectes. Som amics de les LGTB però no som LGTB. Dir que un espai és 'LGTB friendly', a més de l'obvietat que els espais no tenen orientació afectivosexual, és dir que és un espai, per defecte, cishetero", critica Casas.


"L'etiqueta LGTB friendly no m'agrada ja que ens situa com a objectes i no com a subjectes. Som amics de les persones LGTB però no som LGTB"


Així mateix, l'Alvie dubta de l'eficàcia d'aquesta insígnia: "No s'ha d'oblidar que l'etiqueta 'LGTBIQ+ friendly' no t'assegura res. Ja puc imaginar-me que qualsevol bar del gayxample rebrà el seu certificat directament. I no ens enganyem: una cosa és un bar gai i l'altre un espai segur i inclusiu. Així que espero que qualsevol persona pugui posar en dubte 'l'etiqueta' i passar l'informe a Google".

És per això que l'Alvie defensa la necessitat d'un protocol de prevenció i actuació davant d'agressions dirigides a qualsevol col·lectiu o persona, com el que utilitzen des de FUTUROA, productora pop queer organitzadora d'esdeveniments com el Futuroa Sarao Drag de la Sala Apolo, a Barcelona. En el seu protocol indiquen que no es tolera "cap tipus d'agressió dirigida a qualsevol persona o col·lectiu" i que si el comportament d'algú no es correspon al codi de la festa "es demanarà que marxi". "Això, al final, mostra realment un compromís real per la seguretat i la inclusió", manifesta l'Alvie.

Amb tot, cal tenir en compte que aquesta iniciativa de Google planteja altres problemes, com "l'oportunitat de negoci per certs locals i empreses que vegin l'atracció d'una veta de mercat" o fins i tot, l'afectació del dret a la privacitat.

"Gràcies als nostres telèfons intel·ligents, Google, les apps i empreses NTIC saben perfectament quina és la nostra orientació afectivo-sexual i identitat de gènere. Fins i tot d'aquelles persones dins de l'armari. Què farà amb aquesta informació? Què podria fer potencialment?", es pregunta Casas. I, així mateix, la pregunta que s'amaga al fons de tot: "Es tracta una operació d'imatge empresarial per part de Google?".

El que és evident és que aquesta insígnia de Google es tracta només d'un pegat per tapar els problemes estructurals d'una societat on l'homofòbia i la transfòbia encara "són una realitat". El fet que hi hagi aquest debat n'és un exemple. "És un debat que podríem tenir la comunitat LGBTI sobre els nostres propis drets i no un debat estèril muntat per persones cishetero sobre una prestació de Google que a nosaltres, honestament, ens sembla una nimietat", conclou Christo Casas.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —