Pols blanca que no és farina, lladres amb estilàs i noies molt desenfrenades - Diari de Barcelona

Si estàs cansat de tanta campanya electoral i de sentir parlar els polítics per la televisió a tota hora, aquest cap de setmana et portem cinc sèries que et permetran desconnectar. Podràs tornar a la teva infantesa i adolescència, viure de ben a prop l'emancipació de la dona a Espanya el 1928, i conèixer el modus operandi del personatge francès Arsène Lupin, creat per Maurice Leblanc. Comencem!
El justicier: Lupin (2021, 1 temporada a Netflix)
La sèrie porta el nom del personatge de ficció, Arsène Lupin, creat pel francès Maurice Leblanc, un lladre conegut per canviar d’aparença molt fàcilment a l’hora de cometre els robatoris. El protagonista de la sèrie, Assane Diop, interpretat pel conegut Omar Sy, s’inspira en el modus operandi de Lupin per fer els seus propis robatoris, i per venjar-se de l’acusació injusta que una família rica i poderosa va fer al seu pare.
L’acció transcorre a la ciutat francesa per excel·lència, París, i el Louvre és un dels escenaris on tenen lloc els misteriosos robatoris. Una sèrie curta, de 10 episodis dividits en dues temporades. De moment, la primera està disponible a Netflix.
El millor: Increïble com el carisma i els dots interpretatius d’Omar Sy poden fer de la sèrie un èxit. El seu personatge, Assane Diop, és qui aguanta la trama sencera en tot moment.
El pitjor: Les aventures que els protagonistes viuen a París, i els llocs emblemàtics que apareixen a la sèrie, només fan que recordar-nos les ganes que tenim d’anar-hi, i de viatjar, en general.
La mamarratxa: Física o química (2008-2011, 7 temporades a Atresplayer)
La trama principal es desenvolupa en un institut madrileny anomenat Zurbarán, on coneixerem a la Rut, el Gorka, el Cabano, la Paula, la Yoli, entre altres alumnes. No obstant això, la sèrie comença amb l'arribada de dues professores noves: la Blanca i la Irene, que per coses de la vida, acabaran sent companyes de feina i de pis.
L'embolic comença quan la Blanca entra a fer les seves classes de filosofia i es troba amb un noi amb el qual ha mantingut relacions sexuals en el passat. És una sèrie pensada per a un públic adolescent, però que pot atreure tothom, ja que toca temes tan actuals com ara el racisme, l'homofòbia, les drogues, el consentiment sexual, etc. A més, a principis d'aquest any es van gravar dos episodis nous (FoQ: El Reencuentro), on vam tenir l'oportunintat de veure com han crescut els personatges.
El millor: la varietat de personatges i històries aconsegueix que tothom es pugui sentir identificat.
El pitjor: com la sèrie ja té uns anys, podem trobar que el tractament d'alguns temes queda una mica desfasat. A més, es romantitzen excessivament les relacions de parella, que des del punt de vista actual ens poden semblar tòxiques.
El precoç: Desenfrenadas (2020, 1 temporada a Neftlix)
La Vera, la Rocío i la Carlota són tres mexicanes de vint anys, amigues des de l'infància i niñas fresa (nenes de papa). No obstant això, són molt diferents entre si: la Vera és bloguera de moda, la Rocío, metgessa i la Carlota, poeta feminista. Però cap de les tres està segura d'haver agafat el futur correcte per convertir-se en les persones que desitgen ser. Llavors la Vera proposa fer un viatge per carretera fins a Oaxaca, però els seus plans canviaran radicalment quan es troben amb la Marcela, una noia que no ha tingut una vida gens fàcil.
El millor: l'evolució dels personatges, que al principi et semblaven insuportables.
El pitjor: la sèrie només té una temporada i les actrius han confirmat que no hi haurà una segona, així que ens quedem amb les ganes de saber com serà la vida de les noies després del viatge.
La vuitentera: Fariña (2018, 1 temporada a Atresplayer i a Netflix)
A la dècada dels vuitanta, Galícia va estar a punt de convertir-se en la Sicília espanyola. Alguns pescadors de les Rías Baixas, que manejaven les seves llanxes gairebé amb els ulls tancats per aquestes enrevessades costes, van començar a transportar tabac des de Portugal, on era molt més barat. Aleshores, va establir-se tota una xarxa organitzada mitjançant clans familiars que, amb el temps, van atrevir-se amb el narcotràfic de drogues dures, principalment cocaïna. El protagonista de la sèrie és Sito Miñanco, interpretat per Javier Rey, un dels narcos gallecs més coneguts.
El millor: la intensitat de la sèrie i la qualitat dels actors, no tindràs temps per avorrir-te.
El pitjor: el carisma de Javier Rey interpretant a Sito Miñanco fa que, a vegades, ens oblidem de totes les coses dolentes que és capaç de fer un narcotraficant per no perdre la seva fortuna.
L'activista: Las chicas del cable (2017-2020, 5 temporades a Netflix)
Quatre noies marxen a Madrid per treballar com a teleoperadores a la central de comunicacions més gran del moment, propietat de Carlos Cifuentes, interpretat per Martiño Rivas. Blanca Suárez, Ana Fernández, Maggie Civantos i Nadia de Santiago es posen a la pell de les anomenades noies del cable.
El feminisme, l’emancipació de la dona i l’intent d’obertura respecte de la mentalitat retrògrada dels anys 20 són els temes clau de la sèrie. En un context de guerres i de prosperitat estroncada, les quatre protagonistes intenten fer-se un camí laboral i personalment, amb la independència com a objectiu comú.
El millor: La trama, plena de girs, enganys i personatges misteriosos que estan fortament lligats per temes del passat. Els fantàstics vestuaris, els espais i l’ambientació dels anys 20 també són un gran punt a favor.
El pitjor: La trista realitat que moltes de les escenes de violència masclista de la sèrie avui en dia encara no han desaparegut i segueixen perpetrant-se.

