Eleccions a Portugal
Per ACN
Publicat el 24 de gener 2021

Portugal vota avui la nova presidència en ple confinament per frenar una onada de contagis de covid-19 que situa el país com el tercer de la Unió Europea amb pitjor incidència. Només Irlanda i la República Txeca registren pitjors dades que Portugal, que en els darrers dies ha tancat les escoles per frenar els contagis. Tot i així, més de nou milions de ciutadans estan cridats a les urnes en unes eleccions presidencials en les quals es tem un augment de l'abstenció per la pandèmia.

Entre les mesures que es van implementar hi ha la recollida dels vots dels infectats a casa, però els que feien quarantena des del 14 de gener no han pogut votar, una mesura que ha generat polèmica. L'ús de mascareta als col·legis electorals és obligatori. Malgrat que algunes veus demanaven l'ajornament de les eleccions, entre ells el líder de l'oposició, Rui Rio, finalment Portugal va decidir celebrar els comicis. Els col·legis electorals han obert a les 8 i tancaran a les 19 h (hora local).

Entre les mesures que es van introduir en tractar-se d'unes eleccions fetes en el marc de la pandèmia hi ha l'ampliació del vot anticipat, que va assolir una xifra rècord en aquestes eleccions. Amb tot, el nombre de persones que van demanar el vot anticipat, unes 250.000, és reduït en comparació amb el de persones cridades a les urnes, més de nou milions. Més d'un milió i mig de portuguesos voten des de l'estranger.

També es va ampliar el nombre de meses electorals, es va passar a recollir el vot al domicili de les persones infectades de covid-19 i la gent gran que viu a residències va poder votar des del mateix centre per evitar que sortissin. Amb tot, les persones infectades de covid-19 deu dies abans de la votació no han pogut votar.

Pel que fa als contagiats de covid, els votants havien de dipositar la papereta en un sobre i els encarregats de recollir-les les van posar en un segon sobre on es mantindran uns dies fins que sigui segur obrir-les per comptar els vots. Aquest sistema, però, va rebre algunes queixes perquè les persones que estan en quarantena des del 14 de gener no es van poder registrar perquè els recollissin el vot a casa.

Por a l'augment de l'abstenció

En unes eleccions presidencials en què l'actual president, Marcelo Rebelo de Sousa, del centredretà Partit Social Demòcrata, és el gran favorit, els experts temen un augment de l'abstenció per la pandèmia.

Per evitar-ho, les autoritats es van esforçar per transmetre als ciutadans que "votar és segur", segons apunta una campanya impulsada per la Comissió Electoral Nacional portuguesa. Amb tot, alguns experts asseguren que l'abstenció es podria enfilar fins i tot al 70%. En els comicis del 2016 va ser del 50%, una de les xifres més altes de la història.

Rebelo de Sousa, el gran favorit

Són set els candidats a la presidència de Portugal en aquestes eleccions. El favorit és el centredretà Rebelo de Sousa, que en aquests comicis aspira a un segon mandat. Les darreres enquestes apunten que podria obtenir al voltant d'un 60% dels vots, cosa que el convertiria de nou en president sense necessitat d'una segona volta, que se celebraria en cas que cap dels candidats aconseguís més del 50% dels sufragis.

Segons les darreres enquestes, l'exeurodiputada socialista Ana Gomes i el candidat d'extrema dreta André Ventura es disputen la segona posició amb un 11% dels vots, lluny del resultat que obtindria Rebelo de Sousa. Els segueixen amb el 5% i el 4,5% dels vots els també exeurodiputats Marisa Matías, del Bloc d'Esquerra, i Joao Ferreira, del Partit Comunista. La sisena i setena posició serien per al liberal Tiago Mayan i per a l'independent Vitorino Silva.

A Portugal, el president no governa, però sí és una figura que ha adquirit importància amb la pandèmia amb poders poc utilitzats fins ara, com per exemple la declaració de l'estat d'emergència i la seva renovació. Això només ho pot fer el president, tot i que necessita el vistiplau del parlament. Altres funcions del president més habituals són les de dissoldre el parlament o convocar eleccions.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —