Ghani
Per ACN
Publicat el 18 d’agost 2021

El president de l'Afganistan, Ashraf Ghani, és als Emirats Àrabs Units, segons ha informat el ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació Internacional en un comunicat penjat a la seva pàgina web. Ghani va sortir de l'Afganistan diumenge, quan els talibans van aconseguir el control de la capital, Kabul. Segons el breu comunicat dels Emirats Àrabs Units, s'ha permès l'entrada al president afganès i la seva família per "motius humanitaris".

Preocupació occidental pels drets de les dones

D'altra banda, la Unió Europea, els Estats Units, el Regne Unit i 18 països més han assegurat en un comunicat conjunt que estan "profundament preocupats per les dones i nenes de l'Afganistan, els seus drets a l'educació, a treballar i a moure's lliurement".

Els països fan una crida als talibans a "garantir la protecció" de les afganeses i afirmen que oferiran "ajuda humanitària i suport per garantir que se sent la seva veu". En plena retirada occidental del país i amb molta incertesa sobre el nou règim, aquests estats afirmen que les nenes i dones afganeses "mereixen viure en pau, seguretat i dignitat".

"Seguirem de prop com qualsevol futur govern garanteix drets i llibertats que han estat part integral de la vida de les dones a l'Afganistan en els últims 20 anys", afirmen.

La declaració està signada pels EUA, la UE, el Regne Unit, Albània, Argentina, Austràlia, Brasil, Canada, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Equador, El Salvador, Hondures, Guatemala, Nord Macedònia, Nova Zelanda, Noruega, Paraguai, Senegal i Suïssa.

El primer avió militar espanyol surt de Kabul

Tot plegat mentre continua l'evacució del personal diplomàtic i els afganesos que hi han col·laborat. El primer avió militar espanyol ja ha sortit de Kabul, la capital de l'Afganistan, camí a Dubai amb un grup d'evacuats. El govern espanyol ha mobilitzat fins ara tres avions per repatriar ciutadans de nacionalitat espanyola i de col·laboradors afganesos.

L'avió ha sortit de Dubai aquest dimecres al matí, segons ha anunciat en una piulada a Twitter el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que també ha informat que una tercera aeronau medicalitzada de les forces armades ha sortit aquest matí de Madrid cap a Dubai "per col·laborar en les tasques de repatriació". Espanya va enviar a Dubai un primer avió de l'exèrcit dilluns a la nit des de Saragossa i una segona aeronau va sortir ahir.

En una altra piulada, Sánchez ha dit que segueixen l'operació amb els ministres d'Exteriors i Defensa. "Estem treballant perquè l'operació d'evacuació a l'Afganistan es desenvolupi amb la màxima seguretat", ha dit.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —