El President de Kosovo dimiteix per una acusació de crims de guerra
Per EFE
Publicat el 05 de novembre 2020

El president de Kosovo, Hashim Thaci, ha dimitit després de confirmar-se les acusacions de crims de guerra al tribunal internacional per la seva etapa com a líder de la guerrilla albanokosovar que va lluitar contra les forces sèrbies a finals de la dècada dels 90.

"No permetré comparèixer davant el tribunal com a president, i dimiteixo avui per protegir la integritat de l'Estat", ha dit Thaci en una roda de premsa a Pristina recollida pel diari digital kosovar Koha. Thaci ha anunciat que viatjarà a la Haia, seu del Tribunal Especial per a Kosovo (TEK), per entregar-se de forma voluntària i defensar davant aquesta cort la seva innocència. No ha anunciat quan es desplaçarà cap allà. Ha demanat "cautela" a totes les forces polítiques kosovars per no causar una crisi al país, "que no té temps a perdre i ha de mantenir la calma".

"Avui, més que mai, us demano i animo a no perdre l'esperança. Hem aconseguit la llibertat i la independència, i ara desenvolupem l'Estat", ha dit Thaci. També ha assegurat que cooperarà plenament amb la justícia i ha reiterat la seva innocència.

El TEK va ser creat per jutjar als responsables de crims de guerra i de la humanitat presumptament comesos per membres de l'antiga guerrilla albanokosovar de l'Exèrcit d'Alliberació de Kosovo (UCK) entre 1998 i 2000, durant el conflicte amb les forces de seguretat sèrbies.

Kosovo va declarar la seva independència de Sèrbia de forma unilateral l'any 2008 i al voltant d'un centenar de països han reconegut la seva sobirania, entre ells els EUA i la majoria de països de la Unió Europea, però no per altres estats, com la Xina, Rússia i Espanya.

El govern de Kosovo respon a l'acusació subratllant que creu "profundament en la justícia de la lluita de l'UCK per la llibertat" i que "ningú pot jutjar" aquest comportament.

També avui ha estat confirmada l'acusació per part del TEK contra el líder del Partit Demòcrata de Kosovo (PDK), Kadri Veseli, un antic comandant de la guerrilla albanokosovar. Veseli ha anunciat també que viatjarà a la Haia possiblement avui mateix.

L'acusació contra Veseli i Tachi va ser anunciada el passat mes de juliol per la fiscalia d'aquest tribunal, però el jutge d'instrucció havia de decidir si confirmava els càrrecs. La fiscalia del TEK els acusa de crims de guerra i de la humanitat per suposades tortures, persecució i desaparicions forçoses entre 1998 i 2000, així com per l'assassinat de 100 persones.

La presidenta del Parlament, Vjosa Osamani, assumirà les funcions de cap de l'Estat, un càrrec que pot desenvolupar sis mesos de forma interina, segons la llei de Kosovo. El mandat de Thaci com a president del país expirava la pròxima primavera.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —