La presidenta de Nepal dissol el Parlament enmig d'una crisi de poder - Diari de Barcelona

La presidenta de Nepal, Bidhya Devi Bhandari, va dissoldre el Parlament nepalès aquest diumenge a petició del gabinet del primer ministre, K.P. Sharma Oli , i va convocar noves eleccions generals a l'abril i maig del pròxim any, un any abans del que es preveu.
Bhandari "ha recolzat la recomanació del Govern de dissoldre el Parlament", i les eleccions per a triar als nous membres del Legislatiu estan programades per al 30 d'abril i el 10 de maig del pròxim any, va dir Tika Dhakal, membre de l'equip de comunicació per a la presidència nepalesa.
Manifestants protesten contra la dissolució del Parlament a Kàtmandu, Nepal
La cap d'Estat va aprovar la recomanació del Govern de Oli i del Consell de Ministres de dissoldre la Cambra de Representants en concordança amb la Constitució, va informar la presidència en un comunicat.
La mesura que encara pot ser impugnada en la Cort Suprema, ha estat rebuda per alguns sectors com un pas inconstitucional. "El desenvolupament polític d'avui enfonsarà al país en una crisi política", va dir l'advocat constitucionalista Bhimarjun Acharya, que considera la decisió contraria a la Carta Magna.
La decisió de dissoldre el Parlament està precedida per una creixent disputa entre faccions del governant Partit Comunista de Nepal, que va arribar al poder al febrer de 2018. El primer ministre ha optat per la dissolució del Parlament en un moment en què la majoria dels membres del seu partit s'estan preparant per a destituir-lo, va assegurar un membre pròxim de l'equip de Oli.
El Partit Comunista de Nepal (PNC) va néixer d'una fusió entre el CPN-UML de Oli i el CPN (Centre Maoista) del excomandant maoista Pushpa Kamal Dahal. Les dues forces comunistes havien format una aliança per a les eleccions de 2017; aquesta unitat va portar a Oli a convertir-se en el cap del Govern més fort que ha vist el país en les últimes dues dècades. Els frecs entre les dues faccions de l'aliança van començar l'any passat, quan Dahal va exigir un Govern que alternés el poder entre ells.
Tots els ministres que pertanyen a la facció Dahal van presentar la seva renúncia a última hora de la tarda del diumenge, hores després que la presidenta Bhandari recolzés la recomanació del gabinet de Oli per a la dissolució de la Cambra de Representants. "Ja hem deixat en clar que ens havíem oposat a la mesura del primer ministre de dissoldre la Cambra de Representants", van declarar els ministres en un comunicat conjunt.
Un manifestant nepalès oneja una bandera de la Unió Nacional d'Estudiants Lliures de Nepal (ANNFSU) durant una protesta contra el suport de l'actual govern nepalès
Nepal va aprovar la Constitució en 2015 enmig d'una profunda crisi política, i la formació d'aquest Parlament va ser l'última peça per a posar fi a una llarga transició que va començar en 2008 amb el final de la monarquia, dos anys després del final de la traumàtica guerra contra la guerrilla maoista.

