Pressupostos
Per ACN
Publicat el 23 de desembre 2021

"Els pressupostos han d'estar vigents l'1 de gener de 2022". Son paraules del mes de juny del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i avui s'han confirmat. El Parlament ha aprovat els comptes del Govern per l'any que ve gràcies a l'abstenció dels comuns. L'executiu, però, no els ha pogut avalar amb el seu "soci prioritari", la CUP, que hi ha votat en contra. El Govern n'ha tingut prou, doncs, amb els vots a favor dels grups que li donen suport (ERC i Junts) i l'abstenció dels comuns, per tirar endavant els comptes.

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha defensat el projecte, i ha lamentat que no hagin comptat amb el suport de la CUP. "Ens ha faltat la peça del 52%", ha dit al debat del Parlament.

Al ple d'avui s'ha repetit l'aritmètica del 22 de novembre, quan la cambra va tombar les esmenes a la totalitat de PSC, Vox, anticapitalistes, Cs i PPC -que han votat ara en contra dels pressupostos.

Principals xifres

Els pressupostos per al 2022 incrementen la despesa pública en més de 5.000 MEUR, que suposa un 17,3% més, fins arribar als 38.139 MEUR. Una major capacitat de despesa gràcies, en gran part, als 2.142 MEUR dels fons europeus per fer front a la covid. La inversió està previst que s'enfili fins als 3.951 MEUR, gairebé doblant la pressupostada el 2020, els últims pressupostos aprovats.

Salut (1.456 MEUR), Educació (1.009 MEUR) i Drets Socials (905 MEUR) són els departaments que més creixen en valors absoluts. D'altra banda, el pressupost preveu 500 MEUR extraordinaris per a la covid mentre l'Estat no activi un nou fons.

Els comptes aprovats augmenten el personal del conjunt del sector públic en 28.882 places. L'àmbit de salut representa el 61% de l'increment de dotacions amb 17.663 més i Educació, el 19% (5.498 més que ara). També destaquen les 1.122 noves dotacions en l'àmbit de la seguretat que inclouen Mossos, Bombers i agents rurals.

També estableixen una partida de 400 MEUR per a la renda garantida de ciutadania (RGC) i reserven 4 MEUR per finançar un pla pilot per implementar la renda bàsica universal. En Educació es preveu una inversió de 90 MEUR per fer gratuït el P2 a partir del curs vinent. I també es preveu reduir les ràtios a P3 de 25 a 20 alumnes per classe de cara al curs vinent.

Barcelona aprova el pressupost amb majoria absoluta

Tot plegat el mateix dia que el plenari de l'Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda als comptes municipals per 21 vots a favor, 10 abstencions i 10 vots en contra. El pressupost s'ha aprovat amb el 'sí' dels grups del govern -Barcelona en Comú (10) i PSC (18)-, Barcelona pel Canvi (2) i la regidora no adscrita (1). Com ja va anunciar Ernest Maragall, els 10 regidors d'ERC s'han abstingut. Així, el govern d'Ada Colau comptarà amb un nou pressupost de més de 3.400 milions d'euros el 2022

El principal grup a l'oposició ja va dir que tot i no compartir les línies generals del pressupost en facilitaria l'aprovació per l'aval dels comuns als comptes del Govern. Finalment, però, l'abstenció d'ERC no ha estat decisiva. D'altra banda, JxCat (5), Ciutadans (3) i el PP (2) hi han votat en contra.

En paral·lel, també s'han aprovat les ordenances fiscals (OOFF) per l'any vinent. En aquest cas s'han aprovat amb els vots a favor del govern, l'abstenció d'ERC i Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita i el vot contrari de JxCat, Cs i el PP. La proposta planteja a grans trets la congelació d'impostos per al 2022 i recull una petició feta per bona part de l'oposició: el manteniment de la bonificació del 75% de la taxa de terrasses.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —