Bus
Per EFE
Publicat el 11 de maig 2021

El primer bus ràpid de la ciutat de Barcelona connectarà a partir de setembre les dues línies de tramvia pel centre de la ciutat i sense passar per la Diagonal. Això farà que el temps de trajecte sigui de 20 minuts, la meitat del que les dues línies triguen actualment.

Els sis autobusos de la nova línia Francesc Macià-centre-Glòries seran de baixes o nul·les emissions i circularan, de dilluns a divendres, íntegrament per carrils reservats (anada per Villarroel i Gran Via, tornada per Aragó i Urgell). Només faran quatre parades per sentit (Hospital Clínic, Universitat/Aribau, passeig de Gràcia i passeig de Sant Joan) i podran aconseguir velocitats comercials de 15 km/h i freqüències de 8 minuts.El primer bus ràpid de Barcelona, que encara no té nom oficial, és una de les principals iniciatives previstes al pla de millora del servei de bus a la ciutat de Barcelona que han presentat avui la regidora de Mobilitat i presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Rosa Alarcón; el conseller delegat, Gerardo Lertxundi, i el director de la xarxa de Bus, Jacobo Kalitovics.

"Complement" al tramvia per la Diagonal

A la roda de premsa, Alarcón ha negat que aquesta nova línia d'autobús ràpid pugui fer la competència a la unió del tramvia per la Diagonal. "Els transports públics no fan la competència entre si, fan complementarietat. El que busquem és la intermodalitat", ha dit la regidora de Mobilitat, que ha estimat que el 30% dels usuaris que captarà aquest nou servei exprés ara utilitzen el vehicle privat.

Sobre el perfil de l'usuari d'aquesta primera línia de bus semidirecta, Alarcón ha dit que comprèn des de la gent que la utilitzi com a llançadora fins als que arribin de l'àrea metropolitana amb altres serveis de transport públic i vulguin connectar de forma ràpida amb el centre de la ciutat i amb equipaments que atreuen moltes persones com els de la universitat, hospitals o els del 22@.

Per la seva banda, el conseller delegat de TMB, Gerardo Lertxundi, ha explicat que la previsió és que aquesta primera experiència de bus ràpid de Barcelona tingui "un ús important, entorn d'1 milió de viatgers a l'any", ja que és "una crida a l'ús d'altres mitjans de transport públic". Lertxundi ha assegurat que les obres de connexió del tramvia no afectaran el recorregut de la nova línia.

Nous busos a demanda

Entre la resta de novetats del pla de millora del servei de bus, la presidenta de TMB ha destacat especialment l'extensió del model de bus de baixa demanda que s'ha provat al barri de Torre Baró, que començarà l'últim trimestre de 2021 amb la creació de vuit àrees de servei d'autobús a demanda als districtes d'Horta-Guinardó, Sarrià-Sant Gervasi i Ciutat Vella.


Per explicar d'una manera senzilla en què consisteix el nou servei de bus que substituirà les actuals 24 línies de Bus de barri, Alarcón ho ha equiparat a "un servei de taxi compartit en minibús".

"Cada zona té unes parades i el bus, en funció de qui truca —a través de l'app o per telèfon— va a aquestes parades i la Intel·ligència Artificial en determina el recorregut", ha explicat la presidenta de TMB.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —