Somriures, il·lusió, distància i mascareta en el primer dia de casals d’estiu
Per ACN i Redacció
Publicat el 23 de juny 2020

Els somriures i la il·lusió han marcat l'inici dels casals d'estiu per a milers d’infants aquest dilluns, després de tres mesos sense veure molts dels seus amics. Aquest cop, però, les mascaretes, la distància de seguretat i el gel hidroalcohòlic també són protagonistes de les activitats d'estiu. La presa de la temperatura, la rentada de mans i l'entrega dels consentiments informats han estat el ritual d'inici a un dels casals que organitza la Fundació Pere Tarrés a l'escola Sant Gregori de Barcelona.

Enguany, la Fundació Pere Tarrés té gairebé uns 17.000 infants apuntats a les activitats d'estiu, la meitat que en edicions anteriors. Aquest dilluns, una vintena de nens i nenes han començat el casal a l'escola Sant Gregori, tot i que la gran majoria dels casals que organitza la Pere Tarrés començaran la setmana que ve, i esperen poder arribar a la vuitantena de casals.

Els infants s'han organitzat en grups de fins a 10 criatures i, tot i que han entrat amb mascareta, un cop a l'aula se l'han treta, ja que les taules s'han organitzat de manera que es compleixi la distància de seguretat. Aquesta distància també regirà la resta d'activitats, en les quals tampoc caldrà que portin la mascareta. La rentada de mans ha estat una altra de les rutines d'aquest primer dia.

Una aula del casal d’estiu a l’escola Sant Gregori de Barcelona mantenint les distàncies de seguretat. Foto: Maria Belmez (ACN)

L'opinió dels infants

Els infants han destacat, sobretot, les ganes de trobar-se amb els seus amics. Aquest és el cas de Mariona, del grup de petits, la qual venia al casal per primer cop per estar amb la seva amiga Chloé "i per conèixer més amics". "No els he vist, o no els podia abraçar, i llavors he vingut aquí per fer més amics", ha explicat.

Emma, d'onze anys, ha reconegut que les noves mesures, especialment la distància, fan que tot sigui una mica "estrany", però confia a passar-ho bé. A més a més, ella finalitza etapa i deixarà l'escola, motiu pel qual el casal serà el seu comiat del centre. "És molt estrany, el fet d'estar a 1,5 metres, perquè aquest casal ha estat sempre de jugar en grup i estar junts, i aquest any crec que no serà així", ha reflexionat.

Diversos infants d'un casal d'estiu durant una activitat al pati. Foto: Maria Belmez (ACN)

La directora de Programes Educatius i Socials de la Fundació Pere Tarrés, Sònia Recasens, ha explicat que l'organització dels casals d'enguany ha estat "un repte" i que s'ha fet aplicant tots els protocols de seguretat, però "sense perdre l'esperit del lleure". Ha afirmat que és necessari que els nens "visualitzin" les noves normes que regiran a partir d'ara, encara que ha destacat que és molt important que les puguin aprendre en un entorn de lleure i amb els seus iguals.

Una arrencada més lenta

Recasens ha constatat que enguany l'arrencada està sent "més lenta", ja que ha reconegut que els pares tenien "incerteses" sobre què fer, i fins que no es va arribar a la fase 3, molts no van veure clar el fet d'apuntar els fills al casal. Això fa que, a hores d'ara, les inscripcions estiguin a la meitat de les 30.000 habituals, tot i que la directora ha assegurat que en els darrers dies ha pujat el ritme.

Actualment, les activitats d'estiu de la Fundació Pere Tarrés i els 200 centres d'esplai federats del Moviment de Centres d'Esplais Cristians Catalans (MCECC) compten amb més de 16.500 infants i joves inscrits a colònies i casals d'estiu, a més de campaments i rutes.

"Estem notant, a poc a poc, que els pares veuen la importància i la necessitat que els nens es retrobin amb els amics, que reconnectin amb la natura, amb els espais oberts i facin activitats de lleure", ha explicat Sònia Recasens. Ha afegit que el fet que s'estigui tornant a la presencialitat a la feina també ha incrementat les necessitats de conciliació de moltes famílies.

Recasens ha incidit que enguany han reforçat el sistema de beques, el qual no tindrà limitació, perquè no volen que "cap infant es quedi fora per un tema econòmic". Ara per ara han rebut unes 3.000 sol·licituds per rebre algun ajut.

Tret de sortida a altres casals: Fundesplai

Les activitats organitzades per la Fundació Catalana de l’Esplai, coneguda com a Fundesplai, també han donat aquest dilluns el tret de sortida i ho han fet amb el "desig" de superar les 1.300 tandes i els 68.000 participants de la campanya de l'estiu passat.

En aquest cas, també les cases de colònies i altres equipaments s'han adaptat amb perímetres d'espai segur, controls d'accessos i registre de simptomatologia, separacions als menjadors, límit de llits a les habitacions i els nens disposats per garantir les distàncies i l'adopció de rutines d'higiene personal, entre altres mesures.

Fundesplai ha destacat que a les colònies es prioritzaran les activitats a l'aire lliure i que durant els darrers mesos els monitors s'han estat formant sobre com adaptar les mesures de seguretat. L'organització també ha posat en marxa una campanya solidària d'ajuts perquè tots els nens puguin anar de colònies o participar en els casals. A mitjans de juny havien rebut 4.228 peticions de beca, cosa que els fa pensar que a finals d'estiu se n'hauran donat moltes més que l'any passat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —