Protestes davant del Parlament del Líban.
Per EFE
Publicat el 10 d’agost 2020

El primer ministre del Líban, Hasan Diab, ha anunciat aquesta tarda la dimissió del seu govern sis dies després de l'explosió al port de Beirut que ha causat 160 morts i més de 6.000 ferits. En un missatge televisat a la nació, ha explicat que ell i els seus ministres "faran un pas endarrere per estar amb la gent i combatre en la lluita del canvi amb ells". Diab també s'ha referit a la lluita contra la corrupció i a la necessitat de tenir un executiu de salvació nacional. 

El gabinet del president s'havia format el desembre del 2019 en resposta a una onada de protestes en contra del sistema de govern corrupte. "Alguns no han llegit bé la revolució dels libanesos del 17 (d'octubre). Era contra ells, però no ho van entendre", ha afegit el primer ministre. 

L'explosió que ha desencadenat la dimissió va ser causada per 3.000 tones de nitrat d'amoni que portaven des del 2014 emmagatzemades al port de Beirut sense les mesures de seguretat adients. Diab ha responsabilitzat a l'antiga classe política dels fets: "haurien de tenir vergonya d'ells mateixos, perquè la seva corrupció dura set anys". També ha considerat que la catàstrofe del port es va forjar amb ells. 

Pronunciament de l'ONU
L'anunci es produeix després de dies de manifestacions en contra de l'executiu on s'ha arribat a ocupar les instal·lacions dels ministeris de Relacions Exteriors, Medi Ambient i Economia. El secretari general de l'ONU, António Guterres, havia reclamat just avui reformes al país. "En aquest moment de tristesa i frustració prolongada, l'enfadament dels libanesos és palpable. Les seves veus han de ser escoltades", ha dit Guterres en una reunió de les Nacions Unides per informar sobre la situació al país. El secretari general també considera "important" que hi hagi una "investigació creïble i transparent" per determinar les causes de l'explosió i "aconseguir la rendició de comptes que demanda el poble libanès". 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —