Odd Kiosk
Per Redacció
Publicat el 19 de setembre 2020

Obrir un quiosc l’any 2020? No, no és ciència ficció. Dissabte passat va aixecar les seves persianes Odd Kiosk, el primer quiosc ‘queer’ de Barcelona, un espai especialitzat en revistes i obres d’artistes del col·lectiu LGBTI+.

Els seus fundadors, l’Iván Jiménez, de 34 anys, i en Txema Montero, de 32 anys, van decidir vincular el seu amor cap a les revistes independents i la preocupació davant el tancament dels quioscos a Barcelona, per crear un espai on exposar el pensament, les inquietud i, en definitiva, la literatura i l’art del col·lectiu ‘queer’.

El quiosc on s’han instal·lat portava tancat aproximadament un any. De fet, se’l van ‘trobar’ buscant a plataformes com Wallapop i altres espais de negocis en traspàs. Però, quan pot valer a l’any 2020 llogar un quiosc? Ens expliquen que el preu de cada quiosc depèn del propietari i de la ubicació. No és el mateix un local a les rambles que a la perifèria. “Després es paga un lloguer a l’ajuntament que pot començar des de 150 euros / mes”, afegeix Montero.

 

Però no van començar aquesta aventura pel tema econòmic. “L’essència del quiosc amb la premsa diària havia de tornar”, ens comenten. Al número 222 del carrer València (Barcelona) pots trobar des de premsa nacional – també és un quiosc dels de tota la vida – fins a obres d’artistes del col·lectiu, passant per revistes independents.

Odd Kiosk neix de la necessitat d’aportar “valors socials inclusius, per donar esperança i tractar de què els quioscos no morin, ni tampoc la premsa escrita”, segons Montero. I afegeix: “El quiosc és un element de barri, de teixit social molt important que aporta aquests valors directament al carrer. És l’espai perfecte”.

Tot i portar menys d’una setmana en funcionament, Odd Kiosk ja ha tingut força èxit entre el veïnat. Ens expliquen que els veïns estan molt sorpresos i agraïts. “La gent gran és súper respectuosa, estan entusiasmats de veure que un quiosc que estava tancat torna a aixecar la persiana”. També són populars entre els més petits: “els nens també venen, miren, riuen, compren les cookies que tenim de Demasiè...”

Diuen que no volen pensar en un futur molt llunyà. “El que pensem ara és fer les coses bé”. En quant a la crisi, ens diuen que no tenen por: “Som creatius, tenim mil idees al cap, volem fer moltes coses. Ara, més que mai, la cultura i la innovació han de sortir endavant”.

Tots dos compaginen la regència del quiosc amb les seves feines “d’oficina”: l’Iván és dissenyador gràfic i en Txema, arquitecte. “Ens agrada fer-ho així”, diuen, “ja  que ens permet fer moltes més coses”.

L’espai, remodel·lat lleugerament, pintat de rosa però mantenint l’essència i l’estructura d’un quiosc tradicional, salta a la vista i convida a apropar-se. Si ho fem, a les seves prestatgeries trobarem títols com A Virginia le gustaba Vita de Pilar Bellver; fanzines com No quiero ser como tú, de Carlos Pareja, o Eros Armado de Mavado Charon; i magazines com Fucking Young, Antidote, Girls like us o Candy.

 “Hi ha persones que pensen que estem bojos, que no és el moment... però nosaltres creiem en el projecte, l’hem fet amb molt d’amor i estima. Tenim moltes coses a dir a la societat, així que, passi el que passi, continuarem creant”, conclou Txema Montero.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —