FutFem en clau històrica: renaixement durant la Primera Guerra Mundial
Publicat el 30 de juny 2020

Després de la dissolució del British Ladies Football Club a finals del segle XIX, van haver de passar dues dècades perquè les dones tornessin a guanyar protagonisme en el món del futbol. L'esclat de la Primera Guerra Mundial va fer que molts homes marxessin al front i, a conseqüència d'això, les dones van haver d'ocupar els llocs que estaven reservats per als homes en la societat del moment.

Un d'aquests àmbits de la societat que estava vinculat als homes era el del futbol. Les dones, que treballaven a les fàbriques d'arreu de Gran Bretanya, van començar a trobar-se fora de la feina per jugar al futbol, i aquesta pràctica, la qual durant els últims 20 anys havia estat mal vista, va començar a valorar-se com un aspecte positiu per a la societat.

A mesura que la guerra avançava, especialment a partir del 1917, es van popularitzar els partits que s'organitzaven amb l'objectiu de recaptar diners per pal·liar els efectes devastadors que estava causant la Gran Guerra.

Els clubs de la Primera Guerra Mundial

Durant el període de la Primera Guerra Mundial, en què el futbol femení va prendre una gran rellevància, van començar a sorgir diversos clubs vinculats a les fàbriques, especialment a les de municions, on treballaven les dones. A les jugadores que es van unir als clubs se les coneix com les munitionettes.

Un d'aquests clubs estava format per un grup de dones que treballaven a les fàbriques del sud de Blyth carregant vaixells amb munició per al front. Quan acabaven la feina, anaven a jugar al futbol i l'habilitat de les jugadores va cridar l'atenció a la tripulació d'un vaixell de la Navegació Reial, el qual va donar-los alguns consells perquè poguessin millorar. El resultat d'això va ser la creació del Blyth Spartans Ladies FC, un club que encara competeix a la Lliga Nacional Nord.

No obstant això, el club més important que va aparèixer és el Dick Kerr Ladies FC. El club va rebre el nom de l'empresa Dick, Kerr & Co, per la qual treballaven bona part de les jugadores i la qual s'encarregava de la fabricació de locomotores i material rodant, és a dir, tota mena de vehicles que circulen sobre vies de tren, com els ferrocarrils.

El Dick Kerr és un dels equips més exitosos de tota la història. Segons els registres, el club va jugar 828 partits i en va guanyar 758, va empatar-ne 46 i només en va perdre 24. A més a més, destaca per haver jugat el primer partit internacional femení de la història. El 1920, al Carlise Rugby Field de Warwick Road, el Dick Kerr, representant Anglaterra, es va enfrontar a un equip francès i va guanyar 2-0.


Programació del primer partit internacional de futbol femení

A més a més, el club també serà recordat per una figura: Lilly Parr. Va començar la seva carrera futbolística amb 14 anys i, uns anys més tard, va fer-ho de manera professional amb el St. Helen's Ladies. D'allà, però, va ser fitxada pel Dick Kerr, on va marcar una època. Va fer, segons les dades de l'època, gairebé 1.000 gols, fet que li va permetre convertir-se, l'any 2002, en la primera jugadora a pertànyer a l'English Football Hall of Fame, el saló de la fama del futbol anglès.


Lilly Parr, la jugadora que va marcar una època al Dick Kerr


La Copa de les Municions

El paper que van adquirir les dones durant la Primera Guerra Mundial va ser una experiència alliberadora per a moltes, ja que van desaparèixer molts límits que existien a la societat. Amb la creació dels clubs de futbol munitonettes, es van organitzar campionats amb fins benèfics durant les darreres etapes de la Gran Guerra.

Un d'aquests exemples es va produir l'agost del 1917, quan es va crear la Copa de les Municions. En el primer campionat, un club va destacar per sobre de la resta: el Blyth Spartans. El club de la fàbrica Blyth va guanyar 30 partits consecutius i va vèncer a la final les jugadores de la fàbrica minera de Middlesbrough Blockow Vaughan.

L'estrella de l'equip i del campionat va ser la davantera centre Bella Reay, la qual va marcar un hat-trick a la final i va acabar la temporada amb 133 gols en un mateix campionat.

Després d'aquest període i un cop acabada la guerra, la societat britànica va tornar a fer un pas enrere. Els homes van tornar als seus llocs de feina i el lloc de la dona tornava a ser a casa. A més a més, la Football Association (FA) va prohibir que les dones juguessin al futbol perquè hi havia "estudis mèdics que asseguraven que el futbol era un esport nociu per a les dones". La falta de reconeixement del futbol femení va provocar la creació de l'English Ladies Football Association. Tot i això, el desenvolupament del futbol femení va quedar aturat i no va tornar a jugar-se de manera legal fins al 1971. Aquesta història, però, la coneixerem a la pròxima entrega de FutFem en clau històrica.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —