El nou Govern pren forma, encara amb interrogants - Diari de Barcelona

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, han comparegut avui per anunciar l'acord a què han arribat les dues formacions per a la formació del nou Govern de la Generalitat, després de mesos de negociacions dures i, en alguns moments, agres. Aragonès i Sànchez han promès un Govern cohesionat, malgrat les pugnes internes dins del govern actual i entre tots dos partits. Els dos líders han deixat clara la seva "aposta pel diàleg" i, alhora, la "confrontació cívica" amb l'Estat. Aragonès ha afirmat que es manté l'acord amb la CUP i Sànchez ha apuntat que està "convençut" que no serà motiu de "col·lisió". Els dos dirigents han subratllat que el nou Govern "no decebrà" el mandat del 52% independentista sorgit del 14-F.
Catorze departaments, set per a cadascun, encara sense noms
El nou Govern tindrà 14 departaments i ERC i JxCat es quedaran la meitat de les carteres cadascun. ERC es quedarà Presidència, mantindrà Educació i passarà a gestionar Interior i Cultura —fins ara en mans de Junts—. A més, els republicans també lideraran Acció Climàtica i Agricultura, Empresa i Treball i el nou departament de Feminismes i Igualtat. Per la seva banda, Junts es quedarà la vicepresidència i Economia i mantindrà Polítiques Digitals i Territori, que es fusionen. També gestionarà Salut, Acció Exterior, Drets Socials, Justícia i la nova cartera d'Universitats.
Segons el nou repartiment acordat, cada partit es quedarà set departaments. Entre els grans canvis respecte al repartiment actual hi ha la gestió de les conselleries més socials, que passa en gran part a mans de Junts: pilotaran Salut —en campanya ja van anunciar que si guanyaven les eleccions Josep Maria Argimon en seria el titular— i Drets Socials —fins ara sota el nom d'Afers Socials—. ERC, però, retindrà Educació i passarà a encapçalar Interior, fins ara de JxCat. D'altra banda, Junts passarà a ser al capdavant del Departament d'Economia, fins ara d'ERC i, de fet, liderat pel mateix Pere Aragonès.
Com a novetat, hi ha també la pròpia organització dels departaments. Se'n creen dos de nous, Feminismes i Igualtat —per a ERC— i Recerca i Universitats —per a Junts—. Les competències de Territori i de Polítiques Digitals passaran a un sol departament, Polítiques Digitals i Infraestructures, també de JxCat.
També es fusionaran Empresa i Treball, per una banda, i Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació, per l'altra, tots dos per a ERC.
"Òrgan de decisió col·legiada i coordinat" amb el Consell per la República
Per altra banda, pel que fa a l'estratègia política, ERC i JxCat han explicat que fien l'estratègia del procés independentista a un nou "òrgan de decisió col·legiada", format pels tres partits i les dues entitats sobiranistes —Esquerra, Junts i CUP, amb Òmnium i l'ANC— i coordinat amb el Consell per la República. El Govern hi tindrà un pes important i el Consell —presidit per Carles Puigdemont— es "reformularà". Així consta al preacord entre ERC i JxCat, tancat aquest diumenge entre el candidat dels republicans a presidir la Generalitat, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez.
Podeu veure compareixença aquí:
Què farà la CUP?
Cal recordar que Esquerra va arribar a un acord primer amb la CUP segons el qual els anticapitalistes facilitarien la investidura, però no entrarien a l'executiu. Ara s'haurà de veure, però, si la CUP veu compatible el contingut del nou pacte entre ERC i Junts amb el seu i, per tant, si manté la seva posició. Al llarg de les últimes setmanes han advertit que si es modificava el seu document, haurien de tornar a consultar la militància sobre el seu paper en la investidura d'Aragonès.
ERC i CUP van pactar donar dos anys de marge a la taula del diàleg amb l'Estat, fer una qüestió de confiança d'Aragonès a mig mandat i que la pròxima legislatura fos d'embat democràtic "preferentment en forma de referèndum".
En les pròximes hores o dies la presidenta del Parlament, Laura Borràs, haurà de fer una ronda de consultes amb els grups parlamentaris, que ja va avançar que seria en format telefònic, i convocar el ple d'investidura si constata que Aragonès té possibilitats de ser investit president.

